De veelgemaakte fout die je niet wil maken tijdens voetbal kijken op je smart-tv

Televisies Jeroen Kraak 9 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De halve finale tussen Nederland en Engeland kijk je het best op je smart-tv. Toch kijken veel mensen met de verkeerde instellingen, waardoor het beeld net wat slechter is.

Het liefst zit je in het stadion om voetbal te kijken en misschien is het wel gezelliger in de kroeg, maar nergens zie je de wedstrijd zo goed als thuis op je smart-tv. Je hoeft niet te dringen voor een goed plaatsje voor het scherm en je hebt het ideale overzicht met alle camerabeelden.

Toch gebruiken veel mensen een voor de hand liggende instelling op de smart-tv, die echter niet doet wat het belooft. Wij vertellen je hoe je wel moet kijken en hoe je de EK 2024 halve finale tussen Nederland en Engeland het best ziet.

Doe dit vooral niet op je smart-tv tijdens Nederland – Engeland op het EK 2024

Als je een smart-tv hebt, weet je dat je uit verschillende beeldmodi kunt kiezen. Er is bij veel modellen zelfs een speciale modus voor sport. Logisch om die te gebruiken tijdens voetbal, zou je denken, maar dit is echter niet het geval. Sterker nog, het maakt je ervaring veel slechter en dat wil je niet tijdens een historische voetbalwedstrijd, wat Nederland – Engeland ongetwijfeld zal worden.

Wat je smart-tv doet tijdens de sportmodus is veel te heldere kleuren weergeven. In de instellingen zie je dat het contrast en de kleuren flink zijn aangepast. Bovendien staan alle dynamische instellingen op standje maximum. Het zorgt ervoor dat het beeld dat je ziet compleet onrealistisch oogt. Maar misschien wel het belangrijkste nadeel: je wordt er ook nog eens ontzettend moe van.

De grote fout die je niet wil maken tijdens voetbal op je smart-tv
Lekker voetbal kijken. (Afbeelding: Pexels/Jeshoots.com)

Eigenlijk moet het beeld dat je standaard gebruikt voor films en series goed genoeg zijn. Of het nu een film is of voetbal, je wil alles zo realistisch mogelijk zien. Je doet er daarom goed aan om je televisie zelf goed te kalibreren voor levensechte beelden.

Toch kan het zijn dat andere instellingen op je tv je sportbeleving net wat soepeler maken, al zal je hiervoor iets dieper in de opties moeten duiken. Het is bijvoorbeeld goed om het dynamisch contrast uit te testen op je smart-tv. Zo kun je het contrast en de kleurschalen opvoeren. Probeer dat niet te veel te doen, want dan kom je bij die bedorven sportmodus uit.

Tips als je voetbal kijkt via Ziggo en KPN

Check naast de opties van je smart-tv ook de instellingen van je decoder goed. Als je KPN of Ziggo hebt, is het goed om naar de instellingen te gaan. Het kan zijn dat deze bijvoorbeeld is ingesteld op 1080p, terwijl je een 4K-tv hebt en dat is ontzettend zonde, want dan kijk je in minder goed beeld dan dat je televisie kan weergeven. Je wil, als Gakpo scoort, het toch zo goed mogelijk zien.

Daarnaast kun je in de decoder ook kiezen in hoeveel Hz je beeld wordt weergegeven, oftewel hoeveel frames je ziet in een seconde. Hier geldt: hoe meer, hoe beter. Toch kan het zijn dat je beeld bij een te hoge stand gaat haperen. Dat heeft te maken met wat voor beelden er door de kabelaar worden doorgegeven. Check dus ook echt of het voetbal er vloeiender uitziet als je deze instellingen verandert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen