Snelladen wel of niet slecht voor (smartphone)batterij?

Apple Night 24 feb 2020
Leestijd: 9 minuten

We publiceerden onlangs een artikel over een snellader die Apple mogelijk op de markt zou brengen. Dat rees nogal wat vragen in hoeverre snelladen nu schadelijk is voor de batterij van je iPhone. Daar gaan we nu iets dieper op in. En om het verhaal compleet te maken hebben we ook nog even wat weetjes over je iPhone accu op een rijtje gezet. Zo kun je voor eens en altijd de feiten van de fabeltjes scheiden, als het om de batterij gaat.

De levensduur van de iPhone batterij is steeds belangrijker geworden. We doen steeds meer met onze telefoons gedurende een langere periode. Na de schermgrootte kijken we bij een nieuwe telefoon vooral of de batterij het een hele dag zal uithouden. Veel fabrikanten van smartphones, ook Apple, bieden daarom steeds vaker een snellader aan.

De groeiende nadruk op de levensduur van de batterij is een reden waarom snelladers nu zo alomtegenwoordig zijn. Als de batterij voor het einde van de dag leeg dreigt te raken, is snel opladen erg belangrijk. Een oplaadbeurt van 10 minuten kan het verschil maken tussen een sobere energiebesparende modus en volledig stroomverlies voordat je weer thuis bent.

Maar nu snelladen zo gemakkelijk beschikbaar is voor telefoons, komen ook de vragen: wat doet een lader met hoge capaciteit met de batterij van een telefoon? En zorgt snelladen ervoor dat de capaciteit van je iPhone batterij in de loop van de tijd vermindert?

Nu we daar toch op ingaan, zetten we gelijk ook even op een rijtje wat er wel en niet na verloop van tijd onnodige slijtage van je iPhone batterij kan veroorzaken.

iPhone accu
De accu in een iPhone (klik/tap voor groter). Afbeelding: iFixit

Het type batterij van je iPhone zal voorlopig niet veranderen

Alle iPhones gebruiken – net als de meeste elektronica en elektrische voertuigen – oplaadbare lithium-ion batterijen (li-ion). Het is heel moeilijk om batterijen te maken die langer meegaan, omdat batterijtechnologie de afgelopen tien jaar niet of nauwelijks is veranderd. In plaats daarvan is veel van de recente vooruitgang in de levensduur van de batterij afkomstig van energiebesparende functies die in apparaten zijn ingebouwd. Ook het maken van de software die het laden en ontladen efficiënter beheert, zorgt voor een gunstiger stroomgebruik.

Elke millimeter in een iPhone wordt gebruikt om een zo groot mogelijke batterij te kunnen herbergen. Toch blijven smartphone batterijen erg klein. Daarom kun je met al die trucjes maar een beperkte winst behalen. Het enige wat we kunnen doen is wachten op een grote doorbraak in batterijtechnologie. Tot die tijd zullen we het dus moeten doen met verbeteringen aan de telefoonbatterijen en ervoor zorgen dat de apparaten in het algemeen energiezuiniger worden.

Voor zover de inleiding. We zullen eens beginnen met het snelladen. En de kop spreekt boekdelen:

Snelladen zal je batterij niet beschadigen

Een conventionele lader heeft een vermogen van 5 tot 10 watt. Een snellere lader kan dat tot acht keer verbeteren. De iPhone 11 Pro en Pro Max worden bijvoorbeeld geleverd met een snellader van 18 watt, maar er zijn ook laders van 25 watt en zelfs extra snelle 45-watt laders verkrijgbaar. Tenzij er een technisch probleem is met je batterij of lader-elektronica, zal het gebruik van een snellader de batterij van je iPhone, ook op lange termijn, niet beschadigen.

Snelladen van batterijen werken in twee fasen. De eerste fase voert een explosie van spanning toe op de (bijna) lege batterij. Dit zorgt voor de supersnelle lading van 50 tot 70% in de eerste 10 tot 30 minuten. Dat komt omdat de batterij tijdens de eerste fase van het opladen heel snel een lading kunnen opnemen zonder negatieve effecten op lange termijn. Apple zegt dat de snellader die bij de iPhone 11 Pro wordt geleverd, deze in 30 minuten 50% kan opladen.

De laatste 20 of 30% van het opladen van de batterij duurt echter veel langer dan de eerste 70 tot 80%. Dat laatste deel noemen we de tweede laadfase. Tijdens deze fase moet de laadsnelheid vertragen en zorgvuldig worden beheerd, anders kan het laadproces de batterij wel degelijk beschadigen.

‘De batterij is als een spons’

Je moet een ​​batterij als een spons voorstellen. Wanneer je voor het eerst water op een droge spons giet, absorbeert deze de vloeistof heel snel. Voor een batterij is dit de snellaadfase.

Als je met dezelfde snelheid water op de steeds nat wordende spons blijft gieten, zal de vloeistof op een bepaald moment gewoon van het oppervlak aflopen omdat het water steeds meer moeite heeft om in de verzadigde spons te dringen. Voor een batterij kan deze niet-geabsorbeerde lading leiden tot kortsluiting en andere problemen die de batterij kunnen beschadigen.

Schade is zeldzaam als alles van binnen goed wordt beheerd. Het beheersysteem van een batterij volgt de twee laadfasen op de voet en verlaagt de laadsnelheid tijdens de tweede fase om de batterij de tijd te geven om de lading op te nemen en problemen te voorkomen. Daarom kan het vele minuten duren om die laatste paar procenten erbij te krijgen.

Als er iets mis is met het batterijontwerp, kan het in die tweede laadfade dus goed fout gaan. Dat bleek wel, toen Samsung problemen had met de accu van Galaxy Note 7 en deze tijdens het laden konden exploderen. Dat werd veroorzaakt door fouten in het batterijontwerp, niet door slechte batterijbeheersingstechnieken van de software.

Je kunt de batterij van je telefoon niet overladen, ook niet bij snelladen

Ook overladen zorgt voor vragen bij telefoonbezitters. Als je een iPhone bijvoorbeeld de hele nacht aan een lader hangt, zou de batterij boven zijn capaciteit kunnen opladen. Daardoor zou de batterij onstabiel kunnen raken, wat de algehele levensduur van de batterij zou kunnen verslechteren of – in het meest extreme geval – teveel interne hitte kunnen opbouwen waardoor de batterij zou kunnen barsten of vlam vatten.

Het beheersysteem van een batterij echter zo ontworpen dat deze het laadproces stopzet zodra de batterij 100% heeft bereikt. Zo wordt mogelijk overladen voorkomen. Je kunt dus gewoon een iPhone aan de lader leggen, ook al is deze 100% opgeladen.

Dat laatste stukje opladen, van 80 naar 100%, is het meest precaire stukje van het hele laadproces. Het wordt dan ook de stress-zone genoemd. De batterij wordt hierbij het meest belast en deze cyclus draagt dan ook het meeste bij aan het natuurlijke slijtageproces van de batterij. Dat is ook gelijk de oorzaak waarom snelladen maar tot maximaal 80% zal gaan.

Het Apple heeft in iOS 13 een nieuwe methode toegepast, die ervoor zorgt dat je iPhone accu tot 100% oplaadt zonder langdurige schade aan te richten.

Als je je iPhone vaak aan de lader aangesloten houdt als je slaapt, kun je een iOS 13 batterij-instelling inschakelen genaamd Geoptimaliseerd opladen. Die functie bewaakt het laadschema en houdt de batterijcapaciteit van je iPhone buiten de stresszone, op 80%. De lading wordt pas, net voordat je je telefoon volgens de software zou loskoppelen, tot 100% aangevuld. Dit werkt dus het beste voor mensen met een regelmatig laadpatroon.

Wil je dit een handmatig doen, kun je je telefoon loskoppelen wanneer deze 80% is opgeladen. Het nadeel is dan wel dat je extra gebruiksuren misloopt ten opzichte van een volledig opgeladen telefoon.

Je moet een batterij niet tot nul laten leeglopen

In het verleden was het gebruikelijk om je iPhone af en toe helemaal laten ontladen om de batterij te helpen de laadstatus opnieuw te kalibreren. Dat is bij moderne telefoonbatterijen absoluut niet meer nodig en kan zelfs schadelijke gevolgen hebben.

Het volledig ontladen van een accu kan namelijk chemische reacties veroorzaken die in de loop van de tijd de levensduur van de batterij zal verkorten. Om een ​​volledige ontlading te voorkomen, bevat het beheersysteem van de batterij veiligheidsfuncties die je iPhone zal uitschakelen wanneer deze een veilig niveau boven leeg bereikt. Je denkt dat je nul procent hebt bereikt. In werkelijkheid houdt je iPhone een veilige marge van een paar procent aan.

Wil je zelf bijdragen aan de gezondheid van je iPhone batterij, dan sluit je je telefoon aan wanneer het batterijniveau tot ongeveer 30% is gedaald, ruim boven de stressvol lage batterijniveaus.

Hoge temperaturen kunnen je batterij beschadigen

Warmte is een echte vijand van je batterij. Van hoge temperaturen is bekend dat ze de levensduur van de batterij in rap tempo kunnen verkorten. Al bij gewone zomerse temperaturen van 30° C kan de effectiviteit van een batterij afnemen.

Het advies is dan ook om je iPhone uit de felle zon te houden, uit de buurt van vensterbanken en van het dashboard van je auto. Hierdoor voorkom je oververhitting, waardoor de batterij na verloop van tijd minder efficiënt zal worden. In extreme gevallen kan een oververhitte batterij zelfs exploderen.

Betekent dit dat je je iPhone ‘s zomers beter in een ijskast kunt bewaren? Nee, dat is vanwege de grote temperatuursverschillen zelfs af te raden. Maar houd je iPhone zoveel mogelijk uit de buurt van hoge temperaturen. Als je lange tijd in de zon bent, probeer dan een handdoek of T-shirt over je telefoon te leggen. Of stop hem samen met je fles met koud water in een zak. Het idee is om te voorkomen dat de interne temperatuur van je telefoon niet te hoog oploopt.

Verkeerde laders en kabels zijn niet schadelijk voor je batterij

Tenzij je zelf in elkaar geknutselde of beschadigde opladers en kabels gebruikt, kan het door elkaar gebruiken van kabels en opladers je batterij niet beschadigen. Mogelijk laadt het allemaal niet zo snel op als met de oplader die bij je iPhone is geleverd, maar daar blijft het dan ook bij.

Sommige telefoonsfabrikanten, zoals Huawei en OnePlus, gebruiken een eigen oplaad-techniek. Hierbij is het deel van het circuit dat verantwoordelijk is voor het snelladen, ingebouwd in de lader. In zo’n geval moet je dus een compatibele lader gebruiken.

Apple houdt zich echter aan de industriestandaard regels voor snelladen. iPhones kun je dus effectief snel opladen met een verscheidenheid aan compatibele kabels en opladers.

De veiligste gok is om de laders en kabels te gebruiken die in de doos zitten, omdat bij het mixen en matchen van laders en kabels met uw telefoon, het apparaat standaard op de laagst mogelijke oplaad-snelheid zou kunnen staan.

De batterijduur van je iPhone verlengen

Om meer uit je batterij te halen, kun je de gebruikelijke energiebesparende trucs gebruiken om de batterij te sparen. Denk hierbij aan het dimmen van de helderheid van je scherm. Of het uitschakelen van Wi-Fi en Bluetooth wanneer je ze niet gebruikt. Of het gebruik van achtergrondgegevens beperken via instellingen en apps in de gaten houden die GPS gebruiken.

De waarheid is echter dat, hoe voorzichtig je ook bent, de accu van je iPhone maar een beperkte levensduur heeft. De kunst is om zoveel mogelijk maanden uit de batterij te halen. En dat, zonder dat je constant bezorgd hoeft te zijn over de lading.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen