Dominick Vietor
Dominick Vietor Tech 10 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Sonos Move review: heerlijke speaker voor overal in huis

Sonos heeft wat nieuws: de Sonos Move. Een slimme Sonos-speaker die je naadloos kunt integeren in je Sonos- of HomeKit-systeem, maar ook onderweg van pas komt. De Sonos Move is namelijk de eerste Sonos-speaker met bluetooth en een ingebouwde accu. One More Thing ging ermee op pad en vertelt je in deze Sonos Move review de resultaten.

Middenformaat Sonos

De Sonos Move zit tussen de One en de Play:5 in qua formaat, geluidskwaliteit en prijs. In die zin is het gewoon de middelste optie in de lijn van allround-speakers van Sonos. Hij sluit naadloos aan op je Sonos- of HomeKit-systeem. De speaker ondersteunt namelijk ook AirPlay 2 en kan daarom via HomeKit ook aan andere draadloze speakers gekoppeld worden.

Sonos Move handvat
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Qua ontwerp is de Move precies zo als je van Sonos zou verwachten. Hij ziet er strak uit met een minimalistisch ontwerp. Hij heeft een handvat om ‘m makkelijk mee te nemen, maar die is vakkundig aan de achterkant weggewerkt. Je ziet dus vooral een strakke metalen speaker grille in een ovale behuizing als je naar de Move kijkt. Bovenop zit een array aan microfoons – hey Siri – en een viertal knoppen. Een om Siri in en uit te schakelen en drie om je de te bedienen. Hoewel je dat natuurlijk vooral via Siri of je iPhone zult doen.

Sonos Move review knoppen
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

De geluidskwaliteit van de Sonos Move is gewoon lekker. Precies zoals je van en Sonos-speaker mag verwachten eigenlijk. Hij klinkt ruimtelijk, heeft een aardig goede bas en kan een niet al te grote kamer moeiteloos vullen met geluid. Wil je echt het beste geluid en geef je niet om draagbaarheid, dan kun je misschien beter voor de iets duurdere Play:5 gaan. Voor de meeste mensen zal het geluid van de Move echter ruim voldoende zijn.

Sonos Move review design
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Overal in huis een HomeKit speaker

Dat ‘ie ook nog draagbaar is, is vooral een mooie toevoeging van de Move. Want hoewel je binnen je Sonos- of HomeKit-setup waarschijnlijk een kamer zal toewijzen aan je Move, kun je hem ook makkelijk gebruiken om een andere ruimte van muziek te voorzien. Heb je bijvoorbeeld geen vaste speaker in de badkamer maar wil je tóch lekker meeblèren onder de douche? Geen probleem. Je pakt de Move op aan het handvat aan de achterkant, neemt ‘m mee en dropt ‘m naast de douche weer.

Omdat de Sonos Move een ingebouwde batterij heeft die zo’n 10 uur meegaat, kun je hem de hele dag door je huis verplaatsen. Zodra je hem terugzet op zijn basis – een klein plastic ringetje met twee laadpunten – wordt de batterij weer aangevuld. De Move is dus een makkelijke manier om je hele huis en tuin in een klap te voorzien van muziek wanneer je dat wilt.

Sonos Move review laaddock
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Trueplay, de functie van Sonos om het geluid te optimaliseren naar de ruimte waar de speaker staat, is ook aanwezig op de Move. Nieuw is dat Trueplay nu automatisch werkt. Zodra je de Move verplaatst hebt zal de speaker de ruimte opnieuw opmeten en het geluid weer optimaliseren. Na een seconde of dertig hoor je dat het geluid een beetje aangepast wordt. Geen wereld van verschil, maar wel net een mooie verbetering.

Sonos Move: groot en goed

Je kunt de Sonos Move niet alleen binnenshuis verplaatsen, maar ook meenemen naar buiten. Bijvoorbeeld op vakantie, naar het strand of naar de camping. Om dat mogelijk te maken heeft Sonos de speaker voorzien van bluetooth en een usb-c poort zodat je ‘m onderweg kunt opladen. Bovendien is het akoestische ontwerp aangepast zodat de speaker ook buiten goed tot zijn recht komt én is de Move stof-, water- en schokbestendig.

Sonos Move op het strand
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Op papier heeft hij dus alles om een goede draagbare speaker te zijn. In de praktijk is het niet zo praktisch als we gehoopt hadden. De Sonos Move is met zijn 3kg namelijk nogal zwaar en erg klein is ‘ie ook niet. Bovendien is hij op papier wel schokbestendig, maar komt hij vanwege zijn metalen behuizing toch enigszins fragiel over. We zouden hem dus niet zo zorgeloos behandelen als de gemiddelde bluetoothspeaker van JBL of UE. Een goede vervanging voor zo’n soort speakertje is de Move dus ook niet.

Sonos Move op het strand detail
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Daar staat tegenover dat je áls je hem meeneemt wel erg goed geluid hebt onderweg. Er zijn maar weinig bluetoothspeakers die zo goed klinken dat je ze ook prima als primaire speaker in huis kunt gebruiken. De Sonos Move is primair bedoeld in die laatste categorie en heeft dat goede geluid dus wel.

Sonos Move review conclusie

De Sonos Move is een mooie uitbreiding op de lineup van Sonos. Hoewel we hem niet snel echt mee naar buiten zouden nemen, komt hij binnenshuis uitstekend tot zijn recht. Een groot voordeel is dat je hem makkelijk even meeneemt naar een kamer waar je nog geen Sonos-speaker hebt staan. Verder ziet hij er goed uit, kinkt hij lekker en is het fijn dat hij Siri- en AirPlay 2-integratie heeft.

Sonos Move review design overzicht
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Ga je een keer naar buiten en heb je daar echt behoefte aan goed geluid, dan kan de Move gewoon mee. Dat is misschien een wat andere use case dan je van een bluetoothspeaker zou verwachten; het is wel een erg handige toevoeging. De Sonos Move is dan ook vooral een mooie aanvulling op je bestaande Sonos- of HomeKit-audiosysteem als je op zoek bent naar extra flexibiliteit.

Heb je liever vaste Sonos-speakers die wat minder kosten? Check dan ook eens onze review van de Symfonisk. Twee speakers van Ikea en Sonos die naadloos aansluiten in je interieur en lekker betaalbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!