Sony LinkBuds: hoe goed werken de vreemdste oordopjes ooit?

Tech reviews Mark Hofman 18 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

In mijn vier jaar WANT heb ik veel verschillende oordopjes en koptelefoons mogen uitproberen. Van modellen die de muziek door je schedel duwen tot koptelefoons van meer dan €600: ze zijn allemaal voorbij gekomen. Maar ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat ik de vreemdste ooit heb gevonden.

Je moet nooit een boek beoordelen op zijn cover, dus dat doen we ook niet. Gelukkig maar, want de Sony LinkBuds hebben voor bepaalde consumenten wel echt heel veel te bieden.

Mijn probleem met in-ear 

In-ear oordopjes zijn een groot succes, maar persoonlijk vind ik het helemaal niets. Het is vervelend om ze in je oren te doen, ze beginnen na verloop van tijd te irriteren en het dekt je oren fysiek af. Om maar niet te spreken over de hygiëne, want ik vind het ronduit smerig. Wat dat betreft is de markt zeker niet in mijn voordeel. De beste oordopjes zijn namelijk in-ear dopjes. Waar ik zeker kan genieten van modellen als de Nothing Ear (1), is er voor mij persoonlijk niet veel interessants te ontdekken.

Misschien ben ik een zeikerd, misschien zie ik problemen die er niet zijn. Feit blijft dat de introductie van de Sony LinkBuds in ieder geval positief onthaald werd.

Nothing
Nothing Ear (1) (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Sony Linkbuds zijn raar 

Niet door mezelf overigens, maar door mijn vrienden. Zij zagen mij met het vreemdste stukje tech dat ze gezien hadden vrolijk door de straten wandelen. Een kleine wijsvinger hier en een schaterlach daar, maar het testen moest en zou doorgaan. Gelukkig maar, want als je de Sony LinkBuds leert kennen zijn ze zo gek nog niet.

Ja, de nieuwe oordopjes van Sony hebben een eigenaardig ontwerp. Ze liggen als het ware in je oren, waardoor je eigen huid opeens omgetoverd wordt tot aanraakbediening voor je muziek. Al is dat natuurlijk niet voor niets. De LinkBuds, die overigens gemaakt zijn van gerecycled plastic, hebben het gekke ontwerp niet voor niets gekregen. Door het open ringontwerp zijn gebruikers in de mogelijkheid om gebruik te maken van een aantal handige functionaliteiten. Zo beschikken ze over stemherkenning waardoor de muziek stopt en jij de omgeving beter kunt horen. Een toevoeging die misschien niet voor iedereen handig is, maar wel degelijk goed werkt.

Nu ik er zo over nadenk is dat eigenlijk bij heel veel meer zaken het geval.

Sony LinkBuds
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een lijst aan functionaliteiten

De Sony Linkbuds bieden de consument een lijst aan handige functionaliteiten. Beginnend met Swift Pair, waarmee de oordopjes bijzonder makkelijk te verbinden zijn met andere apparaten. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat je de eerste keer een klein beetje onderzoek moet doen, maar dan heb je wel wat.

Adaptive Volume Control is nog zo’n functie die opvalt. Dankzij deze prettige technologie wordt het volume van je oordopjes automatisch aangepast aan je omgeving. In een drukke stad zal de muziek dus harder je oren binnenkomen dan in een rustig landschap. Geen baanbrekende toevoeging, maar wel erg handig.

Zoals ik al zei is dat ook wel een beetje het verhaal van deze oordopjes. Je speelt Spotify snel af door slechts een paar tikken, navigeert makkelijk dankzij Microsoft Soundscape en voert snel gesprekken met de Google Assistent of Amazon Alexa.

Sony LinkBuds: de goede middenweg 

In de vier jaar dat ik oordopjes, koptelefoons en speakers heb getest ben ik verschillende uitersten tegengekomen. Ik hoorde producten met een uiterst imposante geluidskwaliteit en producten die op z’n zachts gezegd een beetje tegenvielen. De Sony LinkBuds vallen er mooi tussenin.

Sony LinkBuds
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is altijd lastig om precies te zeggen hoe goed de audio van een product is. Er zijn mensen die genieten van een diepe bas en mensen die er niets van moeten hebben. Voor die eerste groep heb ik slecht nieuws, voor die tweede een leuk bericht. De LinkBuds zijn voorzien van een goede geluidskwaliteit, zeker in deze prijsklasse. Maar hou er rekening mee dat de bas van de oordopjes ver te zoeken is.

Net als alle andere Bluetooth-audioproducten van Sony is het mogelijk om de LinkBuds aan te passen via de bijbehorende app. De equalizer weet de geluidskwaliteit zeker te verbeteren, maar het is niet iets om over naar huis te schrijven. In ieder geval niet voor mensen die gek zijn op pittige lage tonen.

Batterij en microfoon

De LinkBuds lenen zich overigens wel uitstekend voor oproepen of spraakberichten. De microfoons zijn van dusdanige kwaliteit dat je altijd goed te horen bent, wat ook mede te danken is aan Precise Voice Pickup. Deze functionaliteit richt zich op je stem en kan ervoor zorgen dat de lawaai van de achtergrond wordt onderdrukt.

Sony LinkBuds
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Waar dat zeker indrukwekkend is valt dat helaas niet over de accuduur van de Sony LinkBuds te zeggen. De oordopjes gaan 5,5 uur mee en doen het 17,5 uur op het moment dat je daar de oplaaddoos bij gebruikt. Het is zeker niet verkeerd, maar er zijn een hoop earbuds die het een stuk beter doen.

Sony LinkBuds: kopen of laten liggen? 

De Sony LinkBuds bieden de consument voor €180 geen verkeerde ervaring. Sony heeft zijn nieuwe oordopjes voorzien van een hoop functionaliteiten die niet persé heel indrukwekkend zijn, maar wel gewoon hun werk doen. Om eerlijk te zijn iets dat, naar mijn mening, het belangrijkste is.

[REVIEW] Apple AirPods 3: het aanbod is eindelijk compleet

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de oordopjes niet voor iedere consument een goede aankoop is. Voornamelijk de persoon die genoeg heeft aan 17,5 uur accu, een goede geluidskwaliteit zonder al te veel bas en niet al te gek wil doen met zijn oordopjes, die gaat hier veel plezier uithalen. Staat een van deze punten je tegen? Dan is het misschien een idee om eens verder te zoeken.

Sony LinkBuds

Sony

7 Score

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit is prima
  • Accuduur is prima
  • Veel functionaliteiten
  • Goed voor specifieke gebruiker

Minpunten

  • Ontwerp niet voor iedereen
  • Geluidskwaliteit mist bas
  • Accuduur niet indrukwekkend
  • Features niet indrukwekkend

De Sony LinkBuds bieden de consument voor €180 geen verkeerde ervaring. Sony heeft zijn nieuwe oordopjes voorzien van een hoop functionaliteiten die niet persé heel indrukwekkend zijn, maar wel gewoon hun werk doen. Om eerlijk te zijn iets dat, naar mijn mening, het belangrijkste is. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de oordopjes niet voor iedere consument een goede aankoop is. Voornamelijk de persoon die genoeg heeft aan 17,5 uur accu, een goede geluidskwaliteit zonder al te veel bas en niet al te gek wil doen met zijn oordopjes, die gaat hier veel plezier uithalen. Staat een van deze punten je tegen? Dan is het misschien een idee om eens verder te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen