Sony Xperia 1 preview: het beste van Sony

Tech Dominick Vietor 25 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Sony heeft een nieuwe strategie, en daarbij hoort een nieuwe naamgeving. Dat is het verhaal van de Japanse fabrikant dit jaar op het Mobile World Congress. De Sony Xperia 1 is het nieuwe topmodel en zet een stapje richting de toekomst van Sony. In deze Sony Xperia 1 preview lees en zie je er alles over.

Sterkere integratie

Die ‘nieuwe’ strategie behelst het beter integreren van Sony’s mobiele divisie met de rest van het bedrijf. Nieuw tussen aanhalingstekens, want dat hebben we vaker gehoord. Toch lijkt de Xperia 1 er beter in te slagen dan eerdere producten, en is het toestel dus wel degelijk een stap vooruit.

Sony Xperia 1 preview design

Vooral de display- en fotoafdeling van Sony zijn goed vertegenwoordigd in het toestel. Hét unieke punt: een 6,5-inch 21:9-scherm genaamd CinemaWide. Dat is ‘s werelds eerste 4K oled-scherm in een smartphone en heeft beeldverwerking van de Bravia-divisie van Sony.

De beeldverhouding van 21:9 leent zich natuurlijk uitstekend voor het kijken van films, wat dan ook een van de speerpunten van dit toestel is. Sony heeft zelfs een speciale ‘creator mode’ in Netflix toegevoegd die ervoor zorgt dat je films kunt kijken zoals de makers het bedoeld hebben. Dat is althans het verhaal.

Geen werkende toestellen

Dat verhaal, dat is helaas ook waar we het voorlopig mee moeten doen. Sony had namelijk nog geen werkende toestellen van de Xperia 1 beschikbaar. De software zou nog niet af zijn. We moeten het dus doen met de demo’s die het bedrijf op de stand klaar heeft staan.

Ik moet zeggen: die demo’s zien er indrukwekkend uit. Dat is ook precies de bedoeling van zo’n demo, en het is nog even afwachten hoe dat zich in de praktijk vertaalt.

Sony Xperia 1 preview Cinema PRO

Een andere indrukwekkende demo heeft te maken met het filmen via de smartphone. Met de Cinema Pro-app die Sony samen met filmcameradivisie CineAlta heeft gemaakt, kun je op een professionele manier films schieten met je smartphone. Je hebt daarbij uitgebreide bedieningsmogelijkheden en schiet in 4K HDR met een beeldverhouding van 21:9. Niet slecht.

Triple camera

Wie liever foto’s maakt, kan terecht bij de driedubbele camera op de achterkant. De drie 12-megapixelcamera’s hebben allemaal een andere brandpuntsafstand, waardoor je naast normale foto’s ook groothoek- en zoomfoto’s kunt schieten. Sony belooft daarnaast betere low-light fotografie.

Sony Xperia 1 preview design

Hoe de camerakwaliteit is kan ik helaas nog niet zeggen, gezien de afwezigheid van werkende toestellen. Sony heeft op dat vlak natuurlijk niet het beste track-record. Aan de andere kant: de camera’s van de XZ2 en XZ3 hadden een stijgende lijn te pakken en de specificaties liegen er niet om. De hoofdcamera heeft een groot diafragma van f/1.6 en zowel de hoofd- als zoomcamera hebben optische beeldstabilisatie.

Verbeterde basis

De Xperia 1 moet het duidelijk hebben van zijn scherm en camera. Gelukkig is er los daarvan ook het nodige verbeterd. Natuurlijk zijn de specificaties geüpgraded naar 2019-standaarden, met een Snapdragon 855-chipset en 6GB werkgeheugen. De accu is met zijn 3300mAh overigens relatief klein.

Sony Xperia 1 preview design

Het ontwerp van de Xperia 1 is typisch Sony, maar dan wat strakker. De achterkant is plat en clean en de vingerafdrukscanner zot aan de zijkant. De smartphone is waterdicht en kan draadloos laden. Een audiojack mist helaas.

Er is geen notch aanwezig, wat je als voor- of nadeel kunt zien. De schermranden zijn relatief klein, maar nog steeds groter dan bij de meeste concurrenten. Aan de andere kant valt er ook wat te zeggen voor de esthetiek van het strakke, ononderbroken scherm.

Conclusie: de goede weg

Ik kan niet anders concluderen dan dat Sony met de Xperia 1 de goede weg gevonden lijkt te hebben. Hoewel er nog wat vlakken zijn waar het mis kan gaan – denk aan de prijs, de camerakwaliteit en de batterij – is de Xperia 1 uniek en heeft hij veel potentie.

Sony Xperia 1 preview design

Sony speelt met deze smartphone duidelijk in op waar het goed in is, en dat heeft resultaat. Het prachtige 21:9-scherm, de uitgebreide filmfuncties en het notchloze ontwerp zorgen ervoor dat dit toestel zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie. Dat betekent wel dat je geen moderne fratsen als een in-display vingerafdrukscanner of volledig randloos scherm krijgt. Ik kan me echter goed voorstellen dat je daar helemaal niet op zit te wachten. De Xperia 1 biedt op het eerste gezicht een goed en onderscheidend alternatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen