SpaceX heeft enorme plannen voor basis in Texas

Wetenschap Jeroen Kraak 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX heeft in het Texaanse Boca Chica zijn eigen basis. Daar wil het fors in gaan investeren. Nu is er meer bekend.

SpaceX wil uitbreiden in Texas. Net zoals het ook met een normale bouwvergunning in Nederland gaat, worden daarvoor documenten openbaar gemaakt. Deze zijn gepubliceerd bij het US Army Corps of Engineers.

SpaceX breidt uit

Door de openbaarmaking hebben we weer een beter beeld wat SpaceX precies wil bouwen in Boca Chica, in het zuidelijkste puntje van de Amerikaanse staat Texas. Het gaat om het volgende:

  • Twee orbitale lanceerplatforms (waarvan één al in aanbouw)
  • Twee sub-orbitale lanceerplatforms (waarvan er al één bestaat)
  • Twee landingsplatforms (waarvan er één bestaat)
  • Eén grote ‘tankfarm’ voor grondondersteuning voor de orbitale vluchten
  • Eén permanente positie voor het Starhopper-schip bij de entree van he complex

Veel op een klein oppervlak

Wat het bijzondere is, is dat SpaceX maar een beperkt oppervlak tot zijn beschikking heeft en dus moet het creatief zijn. Dat is ook vanwege overstromingsgevaar waar rekening mee wordt gehouden. Het complex moest dus heel anders worden ingericht dan bijvoorbeeld het Kennedy Space Center en Cape Canaveral.

SpaceX is er dan ook van verzekerd dat mocht er iets misgaan, de gebouwen eromheen niet zullen beschadigen. Dat is natuurlijk een risico, maar doordat alles dichtbij staat kan het ontwikkelen sneller gaat. Het is dus ook een kosten- batenanalyse.

Met de nieuwe plannen moeten de raketten van SpaceX dus nog vaker in Texas worden gelanceerd, wat dus een hoop heen-en-weer sleuren naar het Kennedy Space Center scheelt.

Onderzoeken

Overigens is defensie niet de enige die beslist over de toekomst van het ruimtecomplex. Ook wordt er door de Federal Aviation Administration gekeken naar de gevolgen voor het milieu. Dat is vrij logisch aangezien de activiteiten flink zijn gegroeid sinds SpaceX de basis heeft overgenomen. Het bedrijf moet daarom ook met een bijgewerkte milieubeoordeling komen.

Eerder stelde Musk al voor om het nabijgelegen Boca Chica Village om te dopen tot Starbase en er een nieuwe stad van te maken met 201 inwoners. Het bedrijf probeerde het afgelopen jaar mensen uit te kopen, zodat het meer controle heeft over de activiteiten van SpaceX.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen