SpaceX lanceert recordaantal satellieten in een baan om de aarde

Wetenschap Sam Dille 26 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX staat bekend om haar spectaculaire en baanbrekende ruimtemissies. Het is daarom niet gek dat het ruimtevaartbedrijf regelmatig een record verbreekt. Afgelopen zondag is het weer raak met een nieuwe indrukwekkende prestatie.

SpaceX hief namelijk een recordaantal satellieten op in één enkele lading. Dit gebeurde tijdens de Transporter-1 ride-share-missie, afgelopen zondagochtend. De satellieten vertrokken vanuit Cape Canaveral in Florida.

SpaceX lanceert recordaantal satellieten in een baan om de aarde

De lading van dit ruimtevaartuig, die in een baan om de aarde zweeft, is een overvloed aan kleine satellieten van de overheid. Samen met 10 van SpaceX’s eigen Starlink-breedbandsatellieten werden ze afgelopen zondag de ruimte in geschoten. In totaal zegt het ruimtevaartbedrijf dat er 143 kleine satellieten aan boord zijn. Dit schijnt een bijzonder record te zijn.

Ongeveer negen minuten nadat het ruimtevaartuig en de tweede stage op weg naar de ruimte waren gelanceerd, keerde de booster van de eerste stage terug. Uiteindelijk landde de booster veilig op het SpaceX-droneship ‘Of Course I Still Love You’ in the Atlantic.

Een aantal tegenslagen

In de weken voorafgaand aan de lancering vonden er wat last-minute verschuivingen plaats. Dit kwam doordat twee DARPA-satellieten eerder deze maand per ongeluk waren beschadigd. De Starlink-satellieten waren overigens ook een last-minute toevoeging.

De lading omvat verschillende kleine ruimtevaartuigen en satellieten van Nanoracks en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR). Ook zitten er satellieten van het Amerikaanse ministerie van Defensie aan boord. De lancering was oorspronkelijk gepland voor december, maar SpaceX stelde de missie een aantal keer uit.

De Falcon 9-booster maakte zijn vijfde vlucht en landing. Tot nu toe hebben we acht vluchten van Falcon 9 kunnen zien.

Oprichter van SpaceX, Elon Musk, heeft naast ruimtevaart ook een ambitie voor vlammenwerpers. Met zijn bedrijf The Boring Company heeft hij voor flink wat ophef gezorgd. De vlammenwerpers zijn volgens de politie namelijk niet te onderscheiden van echte wapens. Lees hier wat voor schokkende uitspraak de advocaat van Musk heeft gedaan over dit gevoelige onderwerp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen