NASA en SpaceX werken samen voor bouw ruimtestation bij maan

Wetenschap Jeroen Kraak 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

We kennen natuurlijk het ISS, het ruimtestation dat rond de aarde zweeft. NASA en SpaceX hebben plannen voor eentje rond de maan.

De Verenigde Staten en diens ruimteorganisatie NASA willen maar al te graag weer astronauten op de maan zetten. In 2024 moet dat gebeuren als alles volgens plan gaat. Voor Elon Musk en zijn SpaceX zijn de plannen veel grootser. Hij wil maar al te graag naar Mars en doet er nu alles aan om zijn Starship te ontwikkelen die dat mogelijk moet maken. Natuurlijk is de maan de eerste hoorde en daarin hebben de twee partijen elkaar nu gevonden in uitgebreidere plannen.

Astronauten vertellen over het leven en werken in de ruimte

Een ruimtestation bij de maan

Een van de onderdelen van het Artemis-programma van NASA om naar de maan te kunnen is de Lunar Gateway. Dat is een ruimtestation dat om de maan gaat draaien. Vanaf daar moeten de astronauten van en naar de maan kunnen. Het is als het ware hun tijdelijke thuis in de ruimte.

De bouw verloopt stroef

De bedoeling van NASA was om te beginnen met de bouw van de Lunar Gateway als de SLS (Space Launch System) klaar zou zijn. De basisraket is echter vertraagd doordat niet alles volgens plan verliep tijdens de testen. Om de vertraging van de Lunar Gateway toch te beperken zoekt het nu de samenwerking met SpaceX. Het betaalt het bedrijf 330 miljoen dollar om te beginnen aan de bouw van de raketten die de onderdelen de ruimte in moeten brengen.

NASA begint met assemblage van mega-raket die naar de maan moet

Om NASA te helpen met de bouw gaat SpaceX zijn Falcon Heavy raket inzetten. Deze raket is zwaarder dan zijn Falcon 9 waarmee het naar het ISS gaat, omdat deze de afstand in combinatie met vracht niet zullen halen. Het gaat daarbij om het kracht- en voorstuwingselement en de buitenpost voor bewoning en logistiek. Het zijn de twee fundamentele elementen voor de Lunar Gateway.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen