Spatial Audio vs Dolby Atmos: wat is het verschil en welke wil je hebben?

Audio Sam Dille 30 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Dolby Atmos en Spatial Audio zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Steeds meer nieuwe luidsprekers, koptelefoons en andere gadgets maken gebruik van de technieken. Maar wat is het, hoe werkt het en wanneer kun je ernaar luisteren? Wij leggen het je met liefde uit.

Toen muziek voor het eerst werd opgenomen, en afgespeeld, in de late jaren 1800 was alles mono. Al het geluid kwam uit één audiokanaal, één luidspreker en vanuit één richting. Het was destijds baanbrekend, maar klinkt wel erg eendimensionaal. In onze moderne tijd zijn daarom speakers en koptelefoons ontwikkeld, die geluid vanuit verschillende dimensies laten horen. Dolby Atmos en Spatial Audio zijn hier goede voorbeelden van.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Technisch gezien is Dolby Atmos een uitbreiding van surround sound. Waar surround sound een opstelling is van ongeveer vijf tot zeven luidsprekers om je heen, voegt Dolby Atmos hier een extra element aan toe. Dolby Atmos focust zich namelijk ook op het geluid van boven.

Denk bijvoorbeeld aan extra naar boven gerichte speakers of luidsprekers in het plafond. Zo heb je als luisteraar het gevoel dat je in een bol van geluid zit, terwijl surround sound een ring van geluid creëert.

Als je experts ziet schrijven over geluidssystemen, gebruiken ze vaak termen als 2.1, 5.1, enz. Het eerste getal verwijst naar het aantal luidsprekers op ongeveer de hoogte van je oor en het tweede getal is het aantal subwoofers dat wordt gebruikt voor de diepe bastonen.

In Dolby Atmos wordt het vaak vermeld als 9.2.4 of 9.2.6. Het derde getal is het aantal naar boven gerichte of plafondluidsprekers.

Hoe werkt Spatial Audio?

Apple’s Spatial Audio is op zijn beurt gebaseerd op Dolby Atmos en doet er nog een schepje bovenop. Je hoort dankzij deze techniek niet alleen geluid van links, rechts, achter en boven, maar de speakers weten ook waar je bent.

Uniek aan Spatial Audio is dat Apple gebruik maakt van tracking hardware in haar apparaten. Hierdoor kan je audio in optimale kwaliteit blijven horen, ongeacht waar je zit, staat of welke richting je kijkt.

Dus als je bijvoorbeeld op je iPad een muziekvideo afspeelt in Spatial Audio en je draait je hoofd, dan blijft de audio goed verstaanbaar.

Wanneer kun je de technologieën gebruiken?

Spatial Audio klinkt enorm dik, maar je kan het niet altijd gebruiken. De meeste muziek en films zijn nog niet gemixt om op die manier te luisteren. En lang niet alle soorten audio zijn hier per definitie voor geschikt. Net zoals niet elk nummer drums nodig heeft, heeft niet elk nummer een Spatial mix nodig.

De meeste radionummers plaatsen de audio in het midden van het hoofd van de luisteraar. Toch zijn er al een aantal nummers die experimenteren met Spatial Audio.

Een goed voorbeeld is “A Concert Six Months From Now” van Finneas. Het nummer heeft een echo-effect waarin te horen is dat het nummer op een speelse manier is opgenomen. Je hoort dan ook geluid vanuit verschillende hoeken. Het gekke is dat je dit niet per se hoort, tenzij je er op let.

Je voelt je dan net iets meer ondergedompeld in de muziek. Een wat bekender voorbeeld is “About Damn Time” van Lizzo dat een een goede scheiding van de objecten en instrumenten heeft, zodat je bijna kunt ‘zien’ waar alle instrumenten zich bevinden.

Hoe kun je naar Dolby Atmos en Spatial Audio luisteren?

Er bestaan soundbars die zijn afgestemd op Dolby Atmos, maar voor Spatial Audio zijn ze nog aardig zeldzaam. De enige manier om het volledige Spatial-effect te krijgen, is met AirPods Pro, AirPods Max en andere Apple- en Beats-koptelefoons die W1- en H1-chips.

Deze apparaten hebben alle features, inclusief tracking hardware, die nodig is om Spatial Audio te creëren.

Voor Dolby Atmos zijn er enorm veel gamingheadsets ontworpen van merken als Rig, Corsair, HyperX en Bang and Olufsen. Voor muziek luisteren bestaan er high-end Sony koptelefoons, LG Tone Free buds en high-end Skullcandy koptelefoons. Het zijn allemaal opties voor een heerlijke luisterervaring.

5 manieren om nog meer uit die geweldige AirPods Pro 2 te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen