Netflix grootste nachtmerrie PlayStation en Xbox dankzij de iPhone

Apps Jeroen Kraak 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wie games wil spelen op zijn televisie gebruikt nog altijd een PlayStation 5, Xbox Series X/S of een Nintendo Switch. Netflix hoopt echter dat dit binnenkort veranderd en wil de iPhone gebruiken om dat te realiseren.

Netflix is een kat in het nauw die rare sprongen maakt. De ledenaantallen staan onder druk en dus zoekt de streamingdienst zich scheel naar andere manieren om mensen naar het platform te krijgen. Het opereert al enige tijd op het gebied van games, maar wil nu echt flinke stappen zetten. Opent het de aanval op Nintendo en PlayStation?

Netflix als concurrent voor Nintendo en PlayStation

Wellicht viel het je bij het openen van de Netflix-app op je iPhone of Android-smartphone al eens op. Er is een speciaal aanbod met games te vinden. Ze zijn gratis voor leden en speelbaar op je mobiele telefoon. En nee, de games zijn daadwerkelijk goed en vermakelijk dus geen rotzooi.

Dat soort games zijn leuk, maar Netflix lijkt nu een stap te willen zetten. Games moeten naar de televisie komen, blijkt uit een geheime code die is ontdekt in de iPhone-app van de streamingdienst. Daarmee lijkt het bedrijf dus het gevecht aan te willen gaan met PlayStation en Nintendo.

In de Netflix-app voor de iPhone is het volgende te vinden: “Om te gamen op je televisie heb je een controller nodig. Wil je daarvoor deze iPhone gebruiken?” Het moet dus mogelijk worden om een Netflix-game op je televisie te spelen en dan te besturen met je telefoon. De code lijkt er dus al te zijn en het is alleen nog de vraag wanneer Netflix dit ook echt gaat doen.

In eerste instantie zullen dit waarschijnlijk alleen de mobiele games zijn die je dan speelt op televisie. Toch kan dit een opstapje zijn naar meer. Als het mogelijk is om op de televisie te gamen door middel van streaming kunnen er ook grotere titels komen naar het platform. Iets vergelijkbaars met wat Xbox op dit moment met Game Pass doet. Op dit moment moet je games nog eerst installeren op je smartphone.

Heeft het plan voor de iPhone kans van slagen?

Toch is het de grote vraag of Netflix het Nintendo, Xbox en PlayStation moeilijk kan maken. De afgelopen jaren deed Google met de Stadia een dappere poging, maar het concept mislukte volledig. Veel te weinig mensen namen een abonnement af.

Dat kan bij Netflix echter anders zijn, omdat veel mensen al lid zijn van de streamingdienst. Als gaming een onderdeel wordt, is de drempel van een nieuw abonnement afsluiten al gauw weggenomen. Het moet dan echt met een goed aanbod komen.

Het is logisch dat Netflix dit probeert, aangezien het bedrijf het steeds lastiger heeft. Veel filmmaatschappijen zijn eigen streamingdiensten begonnen, waardoor de dienst moeilijker grote titels scoort. Daarnaast zorgt het ook voor meer concurrentie en nemen mensen niet zomaar op elke dienst een abonnement.

Nintendo, PlayStation en Xbox zullen Netflix in ieder geval in de gaten blijven houden. Want als je topgames via de cloud kunt streamen, ga je niet zomaar meer een console kopen. Het kan dus pittige concurrentie worden, mits Netflix het echt heel goed aanpakt.

Til je Nintendo Switch stilletjes naar het volgende level met 5 geheime functies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen