PlayStation Plus genant onderuit in bikkelharde strijd Xbox Game Pass

Games Mark Hofman 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Sony zag het helemaal voor zich: gewapend met het vernieuwde PlayStation Plus moest het concurrent Xbox Game Pass eindelijk voor de voeten liggen. De realiteit is overigens dat het Japanse bedrijf gênant onderuit gaat in die strijd.

Wat Sony ook voor ogen had met het vernieuwde PlayStation Plus, de kans dat het loopt zoals verwacht lijkt WANT-redacteur Mark Hofman bijzonder klein.

PlayStation Plus vs Xbox Game Pass: ronduit gênant

Als kind wilde ik dolgraag net zo cool zijn als mijn vrienden. Vrienden die als een gek een wheelie op hun hippe mountainbike konden maken. Dus ik besloot het ook te doen. Versnelling in z’n één, gewicht naar achteren en gaan met die banaan. Enige probleem is dat ik tijdens mijn dappere poging mijn voorwiel verloor. De landing was pijnlijk.

Het is precies wat Sony op dit moment meemaakt met PlayStation Plus. Het Japanse bedrijf zag het succes van de Xbox Game Pass en probeerde dit met PlayStation Now al eens te evenaren. Na weinig succes gooide het zijn abonnementsdienst op de schop en de bittere strijd moest gaan beginnen.

Spider-Man Miles Morales
Marvel’s Spider-Man Miles Morales (Afbeelding: Sony)

Wat Sony echter niet had kunnen bedenken is dat het tegenovergestelde zou gaan gebeuren. Sinds het vernieuwde PlayStation Plus is de positie van de Xbox Game Pass steeds sterker geworden. De positie van PS Plus? Not so much…

Tot ziens, 1,9 miljoen gebruikers!

Sinds de lancering van het vernieuwde PlayStation Plus verliest Sony actieve gebruikers. Waar de nieuwe dienst voor een groot succes moest zorgen, lijkt dit dus alles behalve het geval te zijn. Tussen juli en september verloor PS Plus 1.9 miljoen gamers.

Hoewel de omzet met 10% is gestegen zijn dit soort cijfers opvallend. Zeker gezien Sony met de nieuwe opzet de strijd met Xbox Game Pass opnieuw aan wilde wakkeren. Op dit moment heeft PlayStation Plus nog 45.4 miljoen abonnees over, maar niet alle abonnees maken gebruik van de gamebibliotheek.

“Het momentum is niet geweldig” zo reageert Sony CFO Hiroki Totoki.

Xbox Game Pass
Xbox Game Pass (Afbeelding: Microsoft)

Hoe zit het met Xbox Game Pass?

Met ruim 45 miljoen abonnees heeft PlayStation Plus nog steeds een sterke positie binnen de markt. Althans, zo lijkt het. Men vergelijkt voor de strijd met de Xbox Game Pass de cijfers van PlayStation Plus vrijwel direct met die van de gamedienst van Microsoft.

Enige probleem is echter dat PlayStation Plus ook nodig is voor het spelen van online games en niet direct toegang tot de game-bibliotheek geeft. Er is dus nog een andere dienst van Microsoft die meegerekend moet worden.

Xbox Game Pass had in januari dit jaar maar liefst 25 miljoen actieve gebruikers. Cijfers die indrukwekkend zijn, maar niet helemaal in de buurt komen van PlayStation Plus. Hou je overigens rekening met Xbox Live Gold, de dienst waarmee spelers simpelweg online kunnen spelen, is Microsoft dominant. Begin vorig jaar werd duidelijk dat de dienst 100 miljoen abonnees had.

Het vernieuwde PlayStation Plus

PlayStation Plus ging op de schop en dat zorgde bij gamers voor vrij veel verwarring. Iets dat ook duidelijk terug te zien is in het verlies van het aantal gebruikers.

Sony biedt de consument nu namelijk drie verschillende varianten van PS Plus. Het gaat om de volgende:

  • Essential | Online / maandelijkse games / Exclusieve kortingen en content / PlayStation Plus-verzameling | 8,99 euro per maand / 59,99 euro per jaar
  • Extra | Hetzelfde als Essential + Gamecatalogus en Ubisoft+ Games | 13,99 euro per maand / 99,99 euro per jaar
  • Premium | Hetzelfde als Extra + Catalogus met klassiekers, Proefversies van games + cloudstreaming | 16,99 euro per maand / 119,99 euro per jaar

Voor meer informatie, check de website van PlayStation.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen