Waarom Spider-Man 2 voor PlayStation 5 zo’n fantastische game wordt

Games Dennis Mons 2 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Afgelopen week kwamen de eerste gameplaybeelden uit voor Spider-Man 2 op PlayStation 5. En laten we eerlijk zijn: het zag er weer fantastisch uit. WANT-redacteur Dennis Mons wilde naar aanleiding van de trailer dus héél graag even spreken met de Creative Director en Game Director van ontwikkelaar Insomniac.

Als je vindt dat Spider-Man op de PlayStation 4 en 5 briljant waren, dan heb je wat mij betreft volkomen gelijk. Het is zo mogelijk een van de beste games op de PlayStation ooit. Ik vroeg me dan ook af hoe moeilijk het is om dat te overtreffen met Spider-Man 2. En daarom wilde ik even spreken met Insomniac.

Spider-Man 2 wordt weer een PlayStation 5-pareltje

Maak ik me zorgen over de eventuele vernieuwing in Spider-Man 2? Wellicht. Maar Creative Director Bryan Intihar en Game Director Ryan Smith van Insomniac wisten me gerust te stellen. Na een half uurtje babbelen spreekt hun liefde voor Spidey boekdelen.

Is het moeilijk om een vervolg te maken op één van de allerbeste PlayStation-games, en wat mij betreft ook de beste Spider-Man-game ooit?

Bryan: “Oké, nu word ik wat nerveus, haha. Met de eerste game was het al een uitdaging. Het was onze eerste titel onder een licentie en we wisten natuurlijk hoe populair Spider-Man is. Dan voel je wel de druk.

Maar het was vooral toen we gingen werken met Miles, dat we nog meer zelfvertrouwen kregen. Tot die tijd was alles gericht op Peter Parker. Miles zat natuurlijk al in Spider-Man, maar echt een Miles-game maken was fantastisch.

Natuurlijk zijn er enorme verwachtingen nu, maar ik heb liever hoge verwachtingen dan verontrusting. En ik denk dat iedereen bij Insomniac dat zo ervaart.”

spier-man, symbiote, venom
Brute nieuwe gameplay dankzij de symbiote. (Afbeelding: PlayStation)

Symbiote heeft een belangrijkere rol in Spider-Man 2

We zien in de trailer meer van de symbiote. Was het lastig hem tot leven te wekken?

Bryan: “We wilden sowieso in de eerste game niet de symbiote tweede viool laten spelen. Dus in deze game is het voor ons belangrijk om de enorme kracht van de transformatie goed uit te beelden, maar ook om de invloed van ‘het pak’ op Peter te tonen, en hoe het mensen in zijn omgeving beïnvloedt.

Dat zie je ook in de gameplay-trailer: Peter klinkt niet als Peter en dus nemen we spelers mee naar een kant van het personage die ze nog niet kennen.

Het doet een beetje denken aan Tobey Maguire in Spider-Man 3. Was dat iets wat jullie hebben meegenomen?

Bryan: “Nou, we willen vooral laten zien dat de band tussen de symbiote en Peter Parker echt serieus en heftig is. En natuurlijk hebben we gekeken naar de comics en de films, maar we willen ónze versie vertellen en hoe wij die relatie zien.”

spider-man 2, kraven
Kraven the Hunter in Spider-Man 2. (Afbeelding: Insomniac)

De symbiote (het zwarte pak dus dat ook verantwoordelijk is voor Venom) staat absoluut in de schijnwerpers in de gameplay-beelden voor de PlayStation 5. Maar hoe beslissen jullie welke  andere Spider-Man-personages in de game moeten?

Ryan: “Qua de symbiote was de beslissing snel gemaakt. Aan het einde van de eerste game werd deze natuurlijk al geïntroduceerd. Als we daar niet mee aan de slag zouden gaan, heb je veel boze fans, haha.

Maar daarnaast hebben we ook gewoon fangesprekken onderling: ‘Welke personages hebben we nog niet gehad?’ en ‘wat zijn jouw favoriete schurken?’. Daarnaast kijken we ook naar welk verhaal we willen vertellen en welke personages daar het beste bij passen, ook met betrekking tot Peter en Miles.

Ook vinden we het tof om te denken vanuit een ontwerpoogpunt. Neem bijvoorbeeld Kraven the Hunter, dat niet een magisch personage is, noch draait zijn kracht om technologie. Dat is dan juist een personage dat we vorm willen geven, omdat het interessant is.”

Nieuwe krachten en nog vettere graphics op de PlayStation 5

Wat zo verbluffend is aan de gameplay is dat we veel nieuwe krachten/abilities zien. Hoe vind je de balans tussen perfectie en ongeloofwaardigheid als het gaat om krachten en gadgets?

Bryan: “Spider-Man 2 is natuurlijk een superheldengame, dus het gevoel van ongeloofwaardigheid is sowieso wel aanwezig. Maar we hielden natuurlijk wel rekening met de grenzen van de krachten van Peter, Miles en de symbiote.

Je wilt natuurlijk niet bepaalde mogelijkheden in de game stoppen waardoor je een sloopkogel wordt en geen uitdaging hebt. Dat kun je ook zien aan de krachten van Miles in de gameplay. Van de webgrabber tot aan de gadgets: het is altijd een balans vinden tussen fantasie en een uitdaging.”

Ryan: “Wat we ook willen is dat spelers kunnen kiezen hoe ze bepaalde krachten kunnen gebruiken. Neem bijvoorbeeld de symbiote: maak zelf de keuze of je die vooral wilt ‘inrichten’ op een bepaalde sterke vijand, of dat je juist meerdere vijanden tegelijk wilt aanpakken.”

spider-man 2
Verwacht veel toffe, nieuwe abilities. (Afbeelding: Insomniac)

Invloeden van films en comics op Spider-Man 2

Is het moeilijk om aan Spider-Man 2 te werken met alle invloeden van bijvoorbeeld films, animatieseries en natuurlijk de comics?

Ryan: “Het is niet echt moeilijk, maar het is wel een beetje de juiste stukjes vinden die we wilden gebruiken. Neem bijvoorbeeld Kraven of Lizard, die hebben verschillende achtergrondverhalen in bijvoorbeeld de comics en films.

Het is dan juist zaak om in Spider-Man 2 uit te vinden welke verhalen de spelers aanspreken. Maar belangrijker nog: wat is het DNA van het personage, wat is de essentie? Natuurlijk hebben we mensen bij Insomniac die sowieso al liefde hebben voor de personages in Spider-Man, en anderen zijn meer dan bereid om een beetje huiswerk te doen.

Maar het is ook zo dat we veel contact hebben met Marvel. Dan vragen we gewoon of een bepaald personage volgens hen ook klopt. Maar uiteindelijk klimmen we gewoon in de pen en schrijven we het script.”

spider-man 2
Beetje rondfladderen. (Afbeelding: Insomniac)

Marvel staat er natuurlijk om bekend ontzettend zuinig te zijn op hun IP. Heeft het jullie weleens teruggefloten?

Ryan: “Eigenlijk helemaal niet. We hebben al acht jaar een uitstekende relatie met Marvel. Ze zijn vooral enorm behulpzaam. Maar natuurlijk doen we zelf ook een hoop werk.

We lezen veel bijvoorbeeld ook veel bronmateriaal. En dan is het eigenlijk een kwestie van bepalen hoe we de kern daarvan kunnen behouden en daarop onze eigen elementen aan toe te voegen.

Natuurlijk hebben we allemaal bizarre, coole superkrachten en personages in de game, maar het gaat ons nog steeds om het hart achter al die dingen. Dat was in het eerste deel zo en zeker ook in Spider-Man 2. Er zijn prachtige verhalen te vinden achter de maskers, en Marvel geeft ons daar alle ruimte voor.”

Ook zo’n zin in Spider-Man 2? Dan moet je nog even geduld hebben, want deze komt helaas pas in de herfst van dit jaar uit op de PlayStation 5.

Bloederige spin-off Spider-Man wordt niet voor de jonge kijkertjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen