Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 18 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Streamingdiensten en sport: hoe gaat de toekomst eruitzien?

Streamingdiensten veroveren steeds meer marktaandeel op traditionele mediabedrijven. Is sport het volgende wapen voor de bedrijven?

Steeds meer mensen zijn lid van één of meerdere streamingdiensten. Netflix, Disney+, Videoland en Amazon Prime Video zitten dan ook boordevol met content. Iets wat we daarop nu nog missen is sport, maar dat hoeft niet lang meer te duren.

Sport kijken via een streamingdienst

Sportwedstrijden zoals Formule 1 en voetbal kijk je nu vooral via televisie. Toch zijn er nu al alternatieven op de markt. Zo kun je Formule 1 nu al kijken via F1 TV en de Eredivisie via ESPN Watch. Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de streamingdiensten er mee doorgaan. In het buitenland zijn al verschillende partijen die samenwerken en dit fenomeen lijkt zich ook steeds meer voor te gaan doen in Nederland.

Amazon Prime Video

Een grote aanbieder op dit moment qua sport via streamingdiensten is Amazon Prime Video. In grote landen heeft het verschillende rechten van voetbalcompetities gekocht. Zo kocht het recent in Frankrijk de rechten van de Ligue 1 (de hoogste competitie uit het land) en in Engeland heeft het een deel van de rechten van de Premier League in bezit. Het zou dan ook geen rare stap zijn als de internetgigant in de toekomst ook naar Nederland kijkt.

Amazon Prime Video Sport Premier League Liverpool
In sommige landen bezit Amazon Prime Video de rechten van de Premier League. (Afbeelding: Paul ELLIS / AFP)

Peacock

Streamingdienst Peacock is nog niet in Nederland actief, maar heeft wel plannen voor Europa. De streamingdienst is eigendom van NBCUniversal en is actief in de Verenigde Staten. Naast Peacock bezit het ook de rechten voor verschillende sportcompetities in de Verenigde Staten zoals de NHL, maar ook de Premier League. Via die dienst is het daar dus al mogelijk om sport te streamen.

Apple TV+

Maar ook andere streamingdiensten bereiden zich voor op het uitzenden van sport. Zo nam Apple vorig jaar James Lorenzo over van Amazon. Die was daar verantwoordelijk voor sport en gaat dat mogelijk ook bij Apple TV+ doen. Toch blijft het daar nog stil.

Disney+

Waar ook een stilte voor de storm heerst, is bij Disney+. Disney is namelijk ook eigenaar van ESPN. Dat medium ken je wellicht al in Nederland. Sinds dit jaar is het de nieuwe naam van Fox Sports en dus heeft Disney nu de rechten van de Eredivisie. In de Verenigde Staten biedt Disney al een combiabonnement aan met Disney+, Hulu en ESPN+, al zijn de diensten gescheiden. Door de aanwezigheid van Disney+ en ESPN in Nederland zou het dus ook zomaar kunnen dat het hier zo’n stap gaat zetten. Disney Nederland wil niets over de mogelijkheid kwijt en houdt de kaken stijf op elkaar.

Sport streamen in Nederland kan al

Welke partij sowieso in Nederland voor verandering gaat zorgen is de Nordic Entertainment Group. Het Scandinavische mediabedrijf heeft onder andere de rechten van de Formule 1, darts en de Bundesliga binnengehaald. In de landen waar het bedrijf actief is, biedt het naast sport ook series en films aan en dus kun je zeggen dat het als het ware een trendsetter is.

Formule 1 Max Verstappen NENT Group
Max Verstappen zie je vanaf volgend jaar via de Nordic Entertainment Group. (Afbeelding: LLUIS GENE / AFP)

Discovery+

Toch is dat laatste niet helemaal waar, want er is nu al een streamingdienst die naast series ook sport aanbiedt. Sinds deze maand is het mogelijk om via Discovery+ naast programma’s ook live sport te kijken. Discovery is eigenaar van Eurosport en heeft met dat bedrijf onder andere rechten voor de Olympische spelen, Wimbledon en de Tour de France.

Videoland

Ook Videoland mengt zich in de strijd. De streamingdienst van RTL zond al regelmatig darts uit via hun medium, maar heeft voor volgend seizoen ook de rechten van de Champions League binnengehaald. Het bedrijf heeft al aangekondigd dat het via haar platform het voetbal ook online wil uitzenden.

Zoals je ziet is er qua sport dus al een digitale omslag gaande en zijn al enkele initiatieven in Nederland gestart. Het lijkt dan ook maar een kwestie van tijd tot dit ook in ons land gaat groeien. Je hebt in de toekomst dus waarschijnlijk geen tv-abonnement meer nodig voor sport. Voor films en series was dat natuurlijk al niet meer nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!