Elektrische fiets: 5 belangrijke tips voor het opladen van de accu

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 17 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Ben je bereid geld te investeren in een elektrische fiets? Wees dan ook bereid wat tijd en aandacht te besteden aan het onderhoud van de e-bike. Daardoor gaat hij langer mee en is de fiets veiliger in gebruik.

Een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets dat (extra) aandacht verdient is de accu. De accu is een van de meest kostbare onderdelen van een e-bike. Zowel in Euros als in waarde voor het rijplezier dat je beleeft. Een accu die snel leeg loopt of niet naar behoren functioneert heeft namelijk direct effect op het fietsen. Houd de accu van je elektrische fiets in een goede conditie met de onderstaande vijf tips.

Houd in de gaten hoe vol (of leeg) de accu is

Een lithium-ion accu gaat eigenlijk vanaf het moment dat hij in gebruik wordt genomen achteruit. Daarom geven de meeste fabrikanten een garantie die verwijst naar het aantal keer dat de accu wordt opgeladen. De accu van nul procent tot honderd procent opladen wordt aangemerkt als 1 cyclus.

Om het leven van de accu van je elektrische fiets te verlengen doe je er echter goed aan de accu nooit van 0 naar 100 procent op te laden. Of beter gezegd: probeer de accu nooit volledig leeg te laten lopen en laadt hem ook nooit tot de volle honderd procent op. Een lithium-ion accu volledig opladen zet hem onder onnodige druk en hem volledig leeg laten lopen maakt hem onnodig ‘honger’ voor nieuwe elektriciteit.

Hoe je ervoor zorgt dat de accu niet volledig oplaadt terwijl jij op een oor ligt? Gebruik een stopcontact met timer, zoals je die bijvoorbeeld voor verlichting kunt kopen.

De accu van een elektrische fiets houdt niet van ijskoud en super heet

Lithium accu’s hebben een hekel aan extreme temperaturen. Zowel hele lage als hele hoge temperaturen zijn niet goed voor de accu. De elektrische weerstand van het lithium poeder in de cellen van de accu vermindert bijvoorbeeld als de accu opwarmt. En dat is niet best.

Voorkomen dat de accu oververhit raakt doe je simpelweg door hem nooit (tijdens het opladen) in de zon te leggen. Dus ook niet in de zon achter het raam. Staat een e-bike gedurende een lange tijd buiten in de brandende zon? Zoek dan een plekje in de schaduw. Accu blij, jij blij.

Veloretti iVy elektrische fiets
Veloretti Ivy (Afbeelding: Veloretti)

Tip voor wie elektrische fiets lange tijd niet gebruikt

Een elektrische fiets rijdt het hele jaar rond soepel. Het kan alleen zijn dat je de e-bike, om welke reden dan ook, een tijd niet gebruikt. Laat hem in dit geval niet verstoffen in de schuur of garage, maar check regelmatig hoe het ervoor staat met de bandenspanning en de accu. Zo voorkom je ongewenste verrassingen wanneer je de elektrische fiets na een paar maanden weer onder het stof vandaan tovert.

Zorg ervoor dat de accu tussen de 40 tot 70 procent is opgeladen. Check de stand van de accu aan het begin (of het eind, zo lang je maar consistent bent) van iedere maand. Zo kun je goed zien of er iets verandert in de stand van de accu. Zakt het percentage onder de 20 procent? Laadt hem dan op zodat het percentage weer ergens tussen de 40 tot 70 procent hangt.

Denk na over welke modus je gebruikt

Sommige elektrische fietsen hebben speciale ‘boost’-modi of de mogelijkheid om ‘gas’ te geven. Die modi zijn een genot tijdens een fietsrit, maar zijn geen genot voor de accu. Dit soort modi zetten de accu namelijk zwaarder onder druk dan een ‘eco’-modus of een andere lichtere modus.

Natuurlijk, de accu van een e-bike is ontwikkeld om de fiets met jou erop ook vooruit te helpen in de zwaardere modi en zwaardere omstandigheden. Hij gaat alleen langer mee als je vaker in de eco- en lichtere modi fietst.

LeMond Prolog elektrische fiets
LeMond Prolog (Afbeelding: LeMond)

Nieuwe elektrische fiets? Laadt accu volledig op

Hierboven stelden we dat het geen goed idee is om de accu van een elektrische fiets volledig op te laden. Dat geldt niet voor wie een spiksplinternieuwe ongebruikte e-bike heeft. Het is namelijk het beste om de accu van een nieuwe ongebruikte elektrische fiets volledig op te laden voor gebruik. Hierdoor stroomt de stroom goed door alle cellen van de lithium-Ion accu. Even wachten voordat je de weg op kunt dus, maar wanneer de accu is opgeladen maak je in ieder geval een goede start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen