Elektrische step: veilig vervoermiddel of een gevaar op de weg?

Elektrische auto's Lisanne Beijen 17 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Vorig jaar werden er meer elektrische fietsen verkocht dan normale fietsen. Het jaar daarvoor trouwens ook. De elektrische fiets is hot, maar we zien ook steeds meer elektrische steps op de weg, op het fietspad en op het voetpad. Is de e-step veilig op de weg of is ook dit elektrische vervoermiddel, net als de elektrische fiets, een verhoogd veiligheidsrisico in het verkeer?

Ondanks dat we steeds meer e-steps zien in grote steden zijn ze in veel situaties nog illegaal in Nederland. De Nederlandse overheid staat er niet om te springen de e-step te legaliseren. Toch duikt de illegale elektrische step regelmatig op, met alle gevolgen van dien.

Rijden op illegale e-step? Slecht idee

De gevolgen van het rijden op een illegale elektrische step zijn allereerst groot voor je portemonnee. Zo kan de politie een illegale elektrische step in beslag nemen en de berijder beboeten. Deze bekeuring bedraagt 360 euro.

Naast deze financiële gevolgen kan rijden op een e-step ook voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Er bestaan namelijk geen specifieke regels voor steppers (mogen we ze zo noemen? We doen het toch). Moet je met een elektrische step bijvoorbeeld op het fietspad rijden, op de weg, of toch maar op het voetpad?

Ook zijn de meeste verkeersdeelnemers niet gewend aan steps in het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje wanneer een auto geen rekening houdt met de snelheid van een elektrische step, hetzelfde als vaak gebeurt bij elektrische fietsen met alle gevolgen van dien.

Dott elektrische step
Dott (Afbeelding: Dott)

Op dit moment worden ongevallen met e-steps alleen nog niet apart geregistreerd door het CBS. Het CBS publiceert een jaarlijks overzicht met verkeersongevallen met dodelijke afloop en met letselbehandeling in het ziekenhuis, waarin fietsers, scooterrijders, automobilisten, etc. worden onderscheiden. De elektrische step is heeft echter nog geen eigen categorie. Hoeveel dodelijke ongelukken en andere ongelukken er gebeuren waarbij een e-step betrokken is, is dus niet te achterhalen.

Dit zijn de belangrijkste argumenten van de Nederlandse overheid (en sommige andere overheden) om de elektrische step (nog) niet te legaliseren.

Hoe wel veilig rondrijden op een elektrische step?

E-steps zijn in de opmars. Dat is iets waar de Nederlandse overheid en verkeersdeelnemers uiteindelijk niet omheen kunnen. Totdat er nieuwe regelgeving komt voor elektrische steps en ze het stempel ‘illegaal’ kwijtraken kun jij alleen niet om de bestaande regels heen. Ken deze daarom goed voordat je voor de lol een rondje door de stad rijdt op je nieuwe e-step. Dat blokje om kan je namelijk duur komen te staan.

Bird Three elektrische step
Bird Three (Afbeelding: Bird)

Wanneer mag je wel de weg op met een elektrische step? Wanneer hij door de RDW is goedgekeurd. Let dus op dat je niet lukraak een e-step in een (buitenlandse) webshop koopt die niet is goedgekeurd door de RDW. De elektrische step met trapondersteuning mag wel de openbare weg op, en een step met een gashendel niet. Dit komt doordat de step met trapondersteuning in de categorie ‘fiets’ valt. Vaag? Heel vaak. De e-step is in Nederland een beetje een grijs gebied en zal dat ook nog wel even blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen