Elektrische fiets te zwaar voor je? Probeer deze lichte modellen eens

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 10 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

De meeste lichtgewicht elektrische fietsen zijn high end modellen. Dit komt doordat er efficiënt gebruik is gemaakt van de materialen bij de bouw van de fiets en zijn de lichtste en kleinste elektrische en mechanische onderdelen gebruikt. Daardoor gaat de prijs van een e-bike vaak omhoog naarmate het gewicht omlaag gaat.

Een hogere prijs is duidelijk geen voordeel van een lichte e-bike. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer betaalbare lichtgewicht elektrische fietsen te koop, dankzij de snel innoverende e-bike markt. Wel een voordeel van een lichtere e-bike is dat hij een natuurlijkere rijervaring biedt. Hieronder staan een paar vederlichte e-bikes op een rij waarop je ongetwijfeld een proefrit wil maken.

Sportieve elektrische fiets: LeMond Prolog (11,8 kilo)

WAT een lekkere elektrische fiets is dit, zeg. LeMond’s Prolog lijkt op een elektrische racefiets, maar is eerder een ‘gewone’ elektrische commuterfiets. Een ongewoon ‘gewone’ elektrische commuterfiets, als je het ons vraagt. Ongewoon strak, ongewoon licht en ongewoon opvallend. Zo zie je vrijwel niet ziet dat hij elektrisch is. Prolog heeft namelijk geen display; slechts een enkele knop op de stang geeft weg dat het hier om een elektrische fiets gaat.

Het perfecte design van de elektrische fiets zien we niet alleen terug in het frame maar ook in het gewicht dat onder de 12 kilo duikt. De vederlichte e-bike van het Amerikaanse LeMond (voor de kenner: van de voormalig professionele Amerikaanse wielrenner Greg LeMond) is de perfecte allround e-bike voor op de weg, een commute naar werk, of een rondje door de stad om te pronken met je nieuwe trofee.

LeMond Prolog elektrische fiets
LeMond Prolog (Afbeelding: LeMond)

High performance elektrische racefiets: Specialized S-Works Turbo Creo SL (12,3 kilo)

Naast Cannondale en Bianchi en een aantal andere namen is Specialized een van de e-bike fabrikanten die al vroeg elektrische (race)fietsen met een gewicht onder de 15 kilo ontwikkelden. Een goed voorbeeld van een van het Amerikaanse Specialized’s lichtgewicht elektrische racefietsen is de S-Works Turbo Creo SL. Met een gewicht van slechts 12,3 kilo duikt hij ver onder de 15 kilo.

Eerlijk is eerlijk: deze lichtgewicht elektrische racefiets is ‘aan de dure kant’ als je puur en alleen op zoek bent naar de lichtste racefiets. Of beter gezegd: hij is duur. Heel duur. 12.499 euro om precies te zijn. Er zijn elektrische racefietsen op de markt die lichter en goedkoper zijn. De Prolog is te koop vanaf zo’n 3790 euro.

Toch mag deze elektrische fiets niet in dit rijtje ontbreken omdat Specialized bekend staat om zijn high performance (elektrische) racefietsen die zijn voorzien van de nieuwste en beste technologieën uit fietswereld. Een paar bergen beklimmen met volle tegenwind is op de S-Works Turbo Creo SL in ieder geval een lachertje.

Specialized S-Works Turbo Creo SL elektrische racefiets
Specialized S-Works Turbo Creo SL (Afbeelding: Specialized)

Elektrische Mountainbike: Specialized Turbo Leo SL Expert (17,70 kilo)

Racefietsen waren altijd al lichte fietsen. Mountainbikes daarentegen hebben vaak wat meer body en gewicht. Dat heeft een goede reden: dit helpt de fiets met uitbalanceren en geeft hem een beter grip op het terrein waar hij overheen fietst. Wat meer gewicht op een mountainbike is dus vaak helemaal niet nadelig. Toch komen er ook steeds meer lichtgewicht mountainbikes, en daarmee ook lichtgewicht elektrische mountainbikes (e-MBT) op de markt.

Een van de betere, of beter gezegd een van de beste, lichtgewicht e-MTB’s van dit moment is Specialized’s Turbo Levo SL Expert. Deze elektrische fiets kost wat (zo’n 8699 euro), maar dan heb je ook wat. De elektrische mountainbike heeft een ingebouwde 320 Wh accu in het frame en de SL 1.1 motor met 35Nm. Deze motor is door Specialized ontwikkeld en speciaal ontworpen voor de Levo SL.

Specialized Turbo Leo SL Expert e-MTB
Specialized Turbo Leo SL Expert (Afbeelding: Specialized)

Betaalbare lichte elektrische fiets: Ampler Curt (vanaf 13,4 kilo)

Ampler laat zien dat niet iedere lichte elektrische fiets ook een groot prijskaartje hoeft te hebben. Alle fietsen van Ampler zijn licht, maar Curt wint de wedstrijd.

Ampler vindt zijn oorsprong in Estland en timmerde de afgelopen jaren flink aan de weg in Europa. De fietsfabrikant heeft al een flagship store in Keulen, en krijgt er dit jaar een flagship store bij in Nederland. De e-bikes van Ampler zien er allemaal uit als een niet-elektrisch model: een van de grote redenen waarom deze e-bikes zo populair zijn. Een andere reden? De lichtgewicht stadsfietsen zijn zeer betaalbaar. Curt kost bijvoorbeeld 2890 euro.

Benieuwd naar onze ervaringen op een elektrische fiets van Ampler? Lees dan hier onze review van de (iets zwaardere maar ook hele toffe) Ampler Stout.

Ampler Curt e-bike
Ampler Curt e-bike (Afbeelding: Ampler Bikes)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen