Jelle van Es
Jelle van Es Gadgets 10 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

De Xplora X5 Play is een ideale smartwatch voor kinderen

Vroeger pakte ik de ouderwetse vaste telefoon om mijn buurjongen te bellen met de vraag of hij kon spelen. Dat vonden mijn ouders al vreselijk en vonden dat ik er gewoon naar toe moest lopen. In dertig jaar is vervolgens veel veranderd. Ik ben nu zelf de vader van twee en een vaste telefoon hebben we niet. Mijn oudste kan zijn vrienden app, maar mijn jongste van acht heeft nog geen smartphone en gaat dus ouderwets naar zijn vrienden toe. Maar dan weet ik niet echt waar hij is, wat irritant is als het eten op tafel staat. Met dat in het achterhoofd is een smartwatch handig. De Xplora X5 Play is zo’n smartwatch.

Voordat ik met mijn zoon aan de slag ging met de Xplora X5 Play had ik al een ander model die hij gebruikte. Dat was echter zo’n typisch goedkoop ding die je uit China haalt. Deze werkte nog met een grote simkaart, gaf je bij het opstarten niet de mogelijkheid om de simcode in te voeren (waardoor ik met een iPhone 4 die simcode handmatig moest activeren) en de batterij ging een halve dag mee. Wat dat betreft is dit model echt een stuk fijner en is het er één die ik de gebruiker echt kan aanraden. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Xplora X5 Play smartwatch review

1. Zeer makkelijk in gebruik

Zoals gezegd had ik voor de Xplora X5 Play wat ervaring met een ander model. En in vergelijking daarmee is dit echt een verademing. Je opent de simkaart-opening met gemak, plaatst daar je simkaartje in en vervolgens zet je hem aan. Vervolgens voer je de simcode in en download je in de tussentijd even de app op je smartphone. Daar koppel je de smartwatch heel makkelijk aan en vervolgens kan hij gebruikt worden. Bovendien is het scherm wat gebruikt wordt van een goede kwaliteit. Door te swipen en op applicaties te drukken houd je alles makkelijk bij. Ook is het bellen vanaf de smartwatch supermakkelijk en wist de kleine me al snel te bellen.

Overigens lijkt het er wel op dat je alleen maar gebeld kan worden door de gebruikers die je in je contactboek hebt staan. Mijn vrouw wilde mijn zoon bellen, maar dat lukte niet, omdat ze niet aan de contacten was toegevoegd. Later werkte het wel. Op deze manier voorkom je dus ook dat vreemden jouw kind kunnen bellen en dat is wel zo fijn. Wel kreeg ik vaak berichten in mijn app van nummers die voor 1 seconden hadden gebeld.

2. Goed overzicht van waar je kind is

De Xplora X5 Play werkt onder andere met de mogelijkheid om de gebruiker via de gps bij te houden. Dat is dus handig als je wilt weten waar hij of zij zich bevindt. Bovendien kun je door te refreshen een route bijhouden. Kun je daarna een mooi gesprek voeren over wat hij of zij allemaal heeft lopen uit te spoken. En wellicht ook dat hij of zij op plekken is gekomen waar hij of zij niet mocht komen.

Xplora X5 Play
Houd alles in de gaten (Afbeelding: Xplora)

3. Motiveren om te bewegen

Daarnaast moet de Xplora X5 Play ervoor zorgen dat de gebruiker flink aan de wandel gaat. Er is een stappenteller, die je een mooi overzicht geeft over hoeveel er wordt gelopen. En deze stappen worden uiteindelijk omgezet naar coins. En uiteindelijk is het de bedoeling dat je daarvan dingen kunt kopen in de webshop. Daarvoor moet je overigens wel heel erg veel gaan bewegen, dus verwacht niet dat je kind snel een mooi cadeau scoort.

Hup, hup, lekker lopen! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

4. Batterij gaat lang mee

Ik vergeet wel eens om een smartwatch als de Xplore X5 Play op de oplader te gooien. Wat dat betreft is het wel fijn dat de batterij een tijdje mee gaat. Als je er flink een tijd mee zou willen bellen, dan is hij in vijf uur op, maar wanneer je hem niet actief gebruikt, dan heeft hij een batterijduur van zo’n 72 uur. Dat is meer dan genoeg en heb je eigenlijk wel altijd een batterij

5. Wel wat prijzig

Alles bij elkaar opgeteld is de Xplora X5 Play een fijne smartwatch die heel erg goed werkt. Maar daar zit wel een klein nadeel aan en dat is te vinden in het prijskaartje. Hij heeft namelijk een adviesprijs van 169,99 euro. Dat is een behoorlijke investering voor iets dat je waarschijnlijk een jaar of twee actief zou gaan gebruiken. Want daarna krijgt mijn kleine monster waarschijnlijk zijn eerste smartphone, zodat hij nog makkelijker te bereiken is.

Het is een investering (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Xplora X5 Play is nu beschikbaar en onder andere hier te scoren. Liever een smartwatch voor volwassenen? Check dan dit model.

Huawei Watch 3: Mooie smartwatch met flinke batterij (maar….)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!