[REVIEW] Ampler Stout: Elektrische fiets voor in de stad

Elektrische fietsen Jelle van Es 31 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

In 2016 maakten we kennis met Ampler, een bedrijf uit Estland. Toen lanceerden zij een succesvolle Indiegogo-campagne voor hun eerste elektrische fiets. Sindsdien heeft het bedrijf aan de weg verder gebouwd met fietsen die opvallen vanwege hun lage gewicht en het uiterlijk dat totaal niet op een e-bike lijkt. Met de Ampler Stout (en zijn zusje de Stellar) heb je het instapmodel van het bedrijf. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan.

De Ampler Stout is een lichte elektrische fiets

Eén van de fijnste elementen van de Ampler Stout is zijn gewicht. Hij weegt 17,2 kilo. Hoewel dat alsnog wat is, is het een verademing in vergelijking met een gemiddelde elektrische fiets. Zeker wanneer je een fiets wilt hebben die je na gebruik in je trappenhuis bovenaan wilt hebben, is dit een goede keuze. Ikzelf heb hem in mijn buitenschuur staan. Daar was het echter al fijn dat hij licht was om hem er makkelijk in en uit te halen. Maar ook wanneer je gebruik maakt van een bagagedrager die een beperkte hoeveelheid gewicht aan kan is dit een fijne keuze om mee te nemen. En wanneer de batterij op is (hij beschikt over een 336 Wh LG Li-On accu met een actie-radius van zo’n 70 kilometer), fietst hij door het lichte gewicht nog behoorlijk goed.

Ampler Stout elektrische fiets
Hij is zo op te tillen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Batterij is onzichtbaar op deze elektrische fiets

Ik heb op het gebied van de elektrische fiets inmiddels heel wat verschillende soorten onder mijn bibs gehad. En het eerste waar in naar kijk is de batterij en in hoeverre deze netjes is weggewerkt. Bij de Ampler Stout is die volledig in het frame verwerkt en is zodoende onzichtbaar. Vergelijk het maar met de fietsen van VanMoof, die hem ook in het frame hebben zitten. Van de buitenkant zie je zodoende niet dat je met een elektrische versie te maken hebt. Nadeel is dan wel weer dat je de oplader naast de fiets moet hebben om hem weer op te laden. Dat doe je overigens in 2,5 uur, dus heel erg lang hoef je hem niet op te laden.

Ampler Stout elektrische fiets
Zie jij een batterij? (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Van de meeste gemakken voorzien

De Ampler Stout elektrische fiets is van de meeste gemakken voorzien. De motor is een 250 W achtermotor. Deze is niet extreem krachtig, maar na een paar trappen merk je de ondersteuning wel. De remmen zijn wel behoorlijk krachtig, wat bij deze fiets extra handig is, aangezien hij niet als e-bike wordt herkend door andere weggebruikers. In de stang van het zadel zit het mooie achterlicht verwerkt. Een display op de fiets ontbreekt. Je maakt verbinding met een app en daar stel je dan de verschillende elementen op in. Denk daarbij de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen, maar ook lees je daar af hoeveel inhoud de batterij nog heeft. Tevens kun je via deze app je fietstochten opnemen, zodat je achteraf kunt zien hoe je hebt gefietst en met welk tempo.

Achterlamp is mooi verwerkt (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Fietst wat stijf

Ik zie de Ampler Stout echt als een elektrische fiets voor in de stad. Daar heb je namelijk echt het voordeel van het lage gewicht van de fiets. Ikzelf woon in Hoorn en wanneer ik daar door de oude binnenstad fiets, merk ik wel dat hij voor een stadsfiets een beetje vering meest. Het is daardoor nogal stijf, waardoor je elke verkeersdrempel en zelfs alle verschillende klinkers op de weg nog wat meer voelt. Het was wat dat betreft een verademing wanneer ik zelf even over de asfaltwegen van de dijk van het Markermeer kon rijden.

Voor in de stad, maar dan zonder vering (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Valt een beetje tussen de wal en het schip

Ik heb genoten van mijn ritjes met de Ampler Stout. Toch vind ik het lastig om deze fiets in de breedte aan te raden. Het is echt een elektrische fiets voor een specifieke gebruiker. Hij heeft het voordeel dat hij licht is, maar voor 400 euro meer heb je de Ampler Curt, die nog een kilo of vier lichter is. Als gewicht het ding is, dan is die laatste beter aan te raden. En wanneer het gewicht niet telt, dan is het zo dat er voor een prijs van 2490 euro vaak elektrische fietsen zijn die een krachtigere motor hebben of beschikken over een batterij die voor een grotere actie-radius zorgt. Op zichzelf staand is dit echt een fijne fiets, maar hij heeft het probleem dat er genoeg alternatieven zijn die voor de meeste gebruikers net wat beter passen.

Een fiets voor hen met specifieke wensen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Ampler Stout is zodoende een goede elektrische fiets wanneer hij echt bij jouw wensen past. Mocht je er mee aan de slag willen gaan, dan kun je op de website van het bedrijf hem aanschaffen. Wil je meer lezen over e-bikes? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen