‘Niet genoeg mensen kennen deze geniale Spotify-functionaliteit’

Tech Mark Hofman 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wie Spotify gebruikt weet dat het algoritme als een malle met je meeluistert. Simpelweg om ervoor te zorgen dat de streamingdienst aanbevelingen kan doen die zo goed mogelijk bij je smaak passen. Maar soms, heel soms, werkt dit algoritme je tegen. Gelukkig is daar iets aan te doen en wat WANT-hoofdredacteur Mark Hofman betreft, weten veel te weinig mensen dat.

Spotify is echt een blessing in the sky. Er gaat geen dag voorbij dat ik de app niet gebruik. Muziek raast ‘s ochtends door mijn speakers, tijdens het werken mijn oordopjes en in de avond mijn koptelefoon. Genieten doe ik, maar helaas valt er ook iets tegen aan het platform. En daar is dus iets aan te doen.

Spotify luistert met je mee

Wie Spotify een beetje kent, weet dat het algoritme van het platform met je meeluistert. Zodra jij iedere dag volle bak Elton John luistert door je koptelefoon, is de kans groot dat je muziek ontdekt via de app die daar naadloos op aansluit.

Dat is prettig, want zeker dankzij standaard afspeellijsten zoals Release Radar ontdek je dankzij Spotify een hoop nieuwe muziek. Maar het heeft een groot nadeel.

Muziek draagt bij aan mijn hele dag, maar dat wil niet zeggen dat ik de hele dag dezelfde genres wil horen. Integendeel. In de ochtend word ik wakker met feel good, in de avond ga ik slapen met jazz. En tijdens het werk? Dan luister ik naar Lo-Fi beats totdat ik er ellendig van word.

Precies mijn probleem, want dit soort nummers verschijnen snel in mijn aanbevelingen. Mijn Release Radar zit vol met Lo-Fi-nummers, terwijl ik het liefst de nieuwste hip-hop tracks of dance-muziek probeer te ontdekken.

Spotify
De streamingdienst op je iPhone! (Afbeelding: EPA/HAYOUNG JEON)

Geniale functionaliteit die veel mensen missen

Sinds kort is hier dus iets aan te doen. Als gebruiker van Spotify is het namelijk mogelijk om bepaalde muziek buiten je aanbevelingen te laten vallen. Beter gezegd: de app luistert niet meer met je mee op bepaalde momenten om je smaak te beïnvloeden.

Om dit voor elkaar te krijgen, ga je bijvoorbeeld naar een Lo-Fi afspeellijst. Daar druk je op de drie puntjes naast het plusje (voorheen hartje) of het poppetje. Selecteer vervolgens de optie “Niet gebruiken voor je muzieksmaakprofiel”.

'Niet genoeg mensen kennen deze geniale Spotify-functionaliteit'
Zo gepiept (Screenshot: WANT)

Voila! De nummers uit deze afspeellijst tellen dus niet meer mee voor het algoritme en zijn met een gerust hart te luisteren. Winst!

Dit zijn de 3 beste Sonos-speaker om je set mee te beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen