Van fictie naar realiteit: de opwindende wereld van tijdreizen

Wetenschap Sam Dille 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Tot nu toe is tijdreizen alleen mogelijk in films, series of boeken. Maar als het aan Ronald Mallett ligt, kunnen we ook in het echte leven naar een ander tijdperk reizen. De 77-jarige wetenschapper werkt al zijn hele leven aan een bijzondere uitvinding.

Mallet doet zijn verhaal aan The Guardian. Volgens de wetenschapper kunnen kunstmatige zwarte gaten een zwaartekrachtsveld creëren. Deze zorgen voor tijdlussen, waarmee je naar het verleden kan reizen. Zo’n zwart gat kan worden gemaakt door een ring laser die Mallet zelf heeft ontwikkeld. Het prototype, dat al sinds 2019 in ontwikkeling is, kan een continu roterende lichtbundel creëren.

Tijdreizen met hulp van een… laser?

Zijn theorie klinkt nu nog wat vaag. Daarom vergelijkt Mallet zijn uitvinding met een kop koffie. Zodra je in een kopje koffie roert, begint de vloeistof rond te draaien. Dat is ook wat een roterend zwart gat doet. De onderzoeker baseerde zijn prototype op een theorie van Albert Einstein.

Volgens Einstein verhouden ruimte en tijd zich tot elkaar. Dit betekent dat tijd kan versnellen of vertragen, afhankelijk van de snelheid waarop een object beweegt. Dus als een zwart gat heel snel draait, kan het in theorie de tijd verdraaien. Zo kunnen we volgens Mallet ook tijdreizen.

Toch is het Mallet nog niet gelukt om de ring laser te laten werken. En als het wel werkt, zit er ook een klein addertje onder het gras. De tijdmachine kan namelijk niet oneindig terug in de tijd.

In plaats daarvan kan de tijdmachine zo ver tijdreizen als het moment waarop de machine is gemaakt. In dit geval zou dat tot en met 2019 zijn. Een enkeltje naar de prehistorie zit er dus niet in.

Aardbevingen en tsunami’s voorspellen

Het project klinkt niet heel succesvol, maar Mallet blijft hoop houden. Hij is ervan overtuigd dat hij nog maar aan het begin staat van een grote revolutie. De wetenschapper voorspelt dat we voor het einde van deze eeuw kunnen tijdreizen.

“Stel je voor dat we precies zouden kunnen voorspellen wanneer aardbevingen of tsunami’s plaatsvinden. Ik heb de deur naar die mogelijkheden geopend”, zegt hij tegen The Guardian. Of dit ook echt zo is, weten we pas over tientallen jaren. Maar voor nu kun je genieten van tijdreizen in je favoriete film of serie.

Chinees dier bewijst dat eenhoorns daadwerkelijk bestaan (alleen…)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen