Spotify Wrapped 2023: wat is het en wanneer mag je het verwachten?

Apps Jeroen Kraak 27 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Het einde van het jaar kent veel tradities. Behalve oliebollen in je mond proppen, geniet je (niet) van het vuurwerk en luister je in de laatste weken naar de Top 2000. Een traditie die de laatste jaren erbij is gekomen, is Spotify Wrapped. Maar wat is het en wanneer kun je het verwachten?

Op de redactie van WANT slaan we elkaar regelmatig om de oren met lijstjes van de beste games, films en series. We hebben nogal een verschillende smaak wat dat betreft. Waarschijnlijk herken je dat ook bij je vrienden, waarmee je vervolgens eindeloze discussies hebt en waarschijnlijk het nooit eens zult worden. Bij muziek is dat niet anders en daarom is Spotify Wrapped zo leuk.

Dit is Spotify Wrapped

Aan het einde van het jaar maakt Spotify speciale lijstjes voor jou die je terugvindt in de app. Hierop is te zien naar welke nummers, artiesten en podcasts je vooral hebt geluisterd.

Vervolgens kun je dit heel makkelijk met de rest van de wereld delen via Facebook en Instagram. Zo zie je wat iemand luistert en heb je meteen gespreksstof voor het kerstdiner bij je schoonouders.

Wrapped is dan ook een van de populairste features van Spotify, en daarom kunnen veel gebruikers niet wachten tot het zover is.

Je kunt bijna je lijst verwachten

Als we de releasedata van de laatste vijf jaar bekijken, lijkt het echt niet lang meer te duren. In 2018 en 2019 kwam de lijst altijd op de eerste donderdag in december. In 2020, 2021, 2022 was het de eerste woensdag in december. Echter komt het elk jaar steeds eerder. Vorig jaar was het op woensdag 30 november. Er is dus een grote kans dat je op woensdag 29 november voor het eerst je Spotify Wrapped-lijst ziet.

Spotify Wrapped 2023: wat is het en wanneer mag je het verwachten?
Wrapped in 2022. (Afbeelding: Spotify)

Ondertussen hypet Spotify ook de lijst op. Op X vraagt het bedrijf al aan gebruikers hoe zij denken dat hun Wrapped-lijst er waarschijnlijk uitziet.

We mogen best veel verwachten, want elk jaar is de lijst uitgebreider geworden. Nu weet je zelfs wat je muziekpersoonlijkheid is en komen ook allerlei feitjes langs. Wat ook leuk is, is dat je de muziek uit je oude lijsten makkelijk terug kunt vinden. Hiervoor hoef je alleen maar spotify:genre:2020 in te typen in de zoekbalk. Dat kan overigens voor elk jaar.

Spotify Wrapped, maar dan het hele jaar door

Wie echter niet het geduld heeft om tot aanstaande woensdag te wachten, of überhaupt meerdere keren per jaar wil checken hoe de boel ervoor staat, die kan ook zelf alvast aan de slag.

Er zijn online verschillende tools waarmee je een soort van Spotify Wrapped oproept. Je ziet dan de meest geluisterde nummers, artiesten en genres voorbijkomen die je ook direct weer in afspeellijsten kunt zetten.

Het is een van de velen tips die we je op het gebied van Spotify kunnen geven en maakte er onlangs zelfs een korte video over.

@wantnl

Spotify Wrapped, maar dan gewoon het hele jaar 😍 #sporify #spotifywrapped #wrapped #apps #iphone #ios #android #techtok

♬ origineel geluid – WANT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen