Star Wars BBY: een complete chronologische guide

Films & Series Lucas van de Wetering 23 jun 2024
Leestijd: 11 minuten

In het Star Wars-universum wordt een jaartal vaak aangegeven met BBY of ABY, en dit is wat deze afkortingen betekenen.

Star Wars is sinds zijn release in 1977 al een van de grootste sciencefiction-franchises ooit, en het wordt uit alleen maar breder. Aangezien de films zich afspelen over een hele lange tijd, zijn jaartallen wel belangrijk.

Alleen zijn jaartallen in Star Wars niet zo heel simpel. Ze worden aangegeven als zoveel jaar BBY of ABY. Dit staat voor Before the Battle of Yavin (BBY) en After the Battle of Yavin (ABY). Maar wat is deze Battle of Yavin precies?

Jaartallen in Star Wars

Zoals gezegd is the Battle of Yavin waar de jaartelling start, maar er wordt niet duidelijk verteld wat dit gevecht nou precies is. The Battle of Yavin is wel op het grote scherm te zien, in de eerste gemaakte Star Wars-film.

The Battle of Yavin is het gevecht om de Deathstar in A New Hope. Dit is ook direct het gevecht waar Luke Skywalker de Deathstar opblaast. Maar welke Star Wars-content speelt zich af voor dit gevecht en vindt dus plaats BBY?

Star Wars BBY

Er is veel wat zich afspeelt voor het gevecht om Yavin, dit is hoe je alles chronologisch kijkt.

Star Wars: Young Jedi Adventures

De reis door het Star Wars universum begint bij Young Jedi Adventures. Dit is een serie die vooral gefocust is op hele jonge kinderen. Het verhaal is dan ook niet heel uitgebreid of complex.

De serie staat verder ook niet in direct verband met andere Star Wars-content, naast dat Yoda erin voorkomt. Young Jedi Adventures is zeker wel een serie die je kunt overslaan.

The Acolyte

Na Young Jedi Adventures gaan we door naar The Acolyte. De serie speelt zich honderd jaar voor The Phantom Menace af, tijdens de tijd van The High Republic. Dit is een tijd van vrede en het hoogtepunt van de Jedi.

The Acolyte staat nog niet helemaal op Disney+, daarvoor moet je nog een paar weken wachten. Ook deze serie staat niet in direct verband met de rest van Star Wars, tot nu toe tenminste. De meningen zijn zeker verdeeld over The Acolyte.

Tales of the Jedi: aflevering 2 > 3 > 1

De volgende Star Wars-content die moet je kijken, zijn de eerste drie afleveringen van de geanimeerde serie Tales of the Jedi. Deze eerste drie afleveringen focussen zich op Count Dooku. Je moet eerst aflevering 2 kijken, daarna 3 en daarna 1.

Deze afleveringen zijn niet per se nodig om het Star Wars-verhaal te begrijpen. Toch zijn het wel echte aanraders om te kijken, doordat ze zoveel extra backstory geven aan een super vet personage.

Episode I: The Phantom Menace

En dan komen we eindelijk aan bij de eerste Star Wars-film, genaamd Episode I: The Phantom Menace. Dit is de eerste film uit de prequel trilogie en deze kwam uit in 1999. In deze film leren we karakters zoals Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi voor het eerst kennen.

Episode I: The Phantom Menace is een cruciaal onderdeel van het verhaal. We worden aan zoveel personages en problemen in het Star Wars-universum geïntroduceerd. Al is het niet de meest geliefde film, is The Phantom Menace zeker niet slecht.

Tales of the Jedi: Aflevering 4

We zijn weer terug bij de geanimeerde Tales of the Jedi, en deze keer mag je aflevering 4 van de Star Wars-serie kijken. Deze aflevering focust zich op de jonge jaren van Ahsoka Tano, een personage die later wel belangrijk wordt.

Ook deze aflevering is niet per se nodig om te kijken, maar het geeft een geliefd personage wel weer een extra stukje achtergrond. Ook is het een mooie en korte aflevering.

Episode II: Attack of the Clones

De volgend film die gekeken moet worden is Episode II: Attack of the Clones. Deze film speelt zich tien jaar na The Phantom Menace af. Ondertussen zijn de karakters dus wat ouder geworden.

Ook deze film is cruciaal voor het verhaal, misschien nog wel belangrijker dan Episode I: The Phantom Menace. Deze film is vooral belangrijk voor Anakin en Padme. Toch is Episode II ook niet de beste film, maar hij is wel leuk om te kijken.

Clone Wars

De Clone Wars-serie uit 2003 is de eerste geanimeerde Star Wars serie die uit is gekomen. We zien hier het begin van de Clone Wars en ontmoeten veel nieuwe personages.

Toch is deze serie niet officieel canon meer, het is dus geen must om te kijken. Maar als je de serie wil kijken, dan houdt niemand je tegen. Wel zie je sommige dingen in deze serie die nergens anders te zien zijn, zoals Anakin die een Jedi Knight wordt.

The Clone Wars Movie

We zijn nog lang niet klaar met de Clone Wars-periode, want na de 2003-serie mag je de geanimeerde film uit 2008 kijken. In deze serie krijgen we ons eerste voorproefje voor wat te komen staat.

Deze film is zeker wel handig om te kijken, vooral als je de andere geanimeerde series wilt gaan kijken. Het is zeker geen perfecte film, en hij is ook vooral gefocust op kinderen. Maar hij is wel handig voor de volgende serie.

Star Wars: The Clone Wars (Alles behalve de laatste vier afleveringen)

De The Clone Wars-serie is een van de beste stukjes Star Wars tot nu toe. De eerste paar seizoenen kunnen moeilijk zijn om aan te wennen. Maar als je eenmaal bezig bent, wil je niet meer stoppen. Het geeft veel nodige informatie over de tijd tussen Episode II en Episode III.

De The Clone Wars-serie is dan zeker ook wel een aanrader om te kijken. Niet alles loopt even chronologisch in de zeven seizoenen, maar het loopt chronologisch genoeg om het achter elkaar te kijken. Je moet alleen wachten met de laatste vier afleveringen.

Episode III: Revenge of the Sith

Na al deze geanimeerde dingen komen we aan bij misschien wel de beste Star Wars-film in de hele franchise; Episode III: Revenge of the Sith. Dit is de film waar alle content hiervoor naartoe heeft geleid.

Deze film is extreem belangrijk voor het verhaal. Er gebeuren zoveel dingen die het Star Wars-universum compleet op zijn kop zetten. Ook is het verder een hele leuke en goede film om te kijken, alleen al voor de vechtscènes.

Star Wars: The Clone Wars (laatste vier afleveringen)

De laatste vier afleveringen van de The Clone Wars-serie lopen redelijk gelijk met het einde van Episode III: Revenge of the Sith, het speelt zich alleen af op andere locaties. Toch speelt het einde van The Clone Wars zich af ná Revenge of the Sith.

Deze afleveringen zijn ook de best beoordeelde Star Wars-content op IMDB ooit. De afleveringen krijgen op volgorde een 9.7, een 9.8, een 9.8 en een 9.9. Deze afleveringen zijn echte must-watches als je de rest van The Clone Wars ook gezien hebt.

Tales of the Jedi: Aflevering 5 en 6

Aflevering 5 van Tales of the Jedi is moeilijk te plaatsen. Het eerste deel speelt zich af rond de tijd van seizoen 4 in Star Wars: The Clone Wars, maar het einde speelt zich af na The Clone Wars. Het is daarom veiliger om hem nu pas te kijken.

Aflevering 5 en 6 gaan over Ahsoka Tano na de gebeurtenissen uit The Clone Wars. Net als de rest van Tales of the Jedi zijn deze niet noodzakelijk om te kijken, maar ze voegen wel een extra laagje toe aan het Star Wars-verhaal.

The Bad Batch

We zijn nog niet klaar met geanimeerde Star Wars-content. De volgende serie die je moet kijken is The Bad Batch. Deze heeft drie seizoenen en gaat over de Clone-groep genaamd The Bad Batch.

Ook deze serie is niet noodzakelijk om te kijken, maar is perfect voor The Clone Wars-fans. Het gaat dieper in op het verhaal van de Clones, zonder dat Jedi erbij betrokken worden. Ook heeft de serie wel wat invloed op een latere serie.

Jedi: Fallen Order

Jedi: Fallen Order is een beetje anders dan wat we tot nu toe gezien hebben. Dit is geen film of serie, maar een videogame. Het spel volgt het verhaal van Cal Kestis, een jonge Jedi die Order 66 heeft overleefd.

De game heeft geen directe invloed op andere Star Wars-content, naast één titel. Toch is het zeker een aanrader om te spelen. Het verhaal van Cal is super origineel, maar ook super vet om te volgen.

Solo: A Star Wars Story

Solo: A Star Wars Story gaat over het verhaal van een jonge Han Solo, dit karakter leren we hier voor het eerst kennen. Toch gaan we nog zeker meer van hem zien.

Solo is niet per se nodig om te kijken, toch kan het wel helpen. Het geeft een geliefd karakter wat meer persoonlijkheid. Toch is de film niet extreem goed, maar hij is ook zeker niet slecht.

Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi is een serie over het gelijknamige karakter waarin we zijn leven volgen na de gebeurtenissen in Revenge of the Sith. Er zit vijf jaar tussen deze serie en Revenge of the Sith.

Obi-Wan Kenobi is zeker een goede serie om te kijken. Het geeft meer uitleg over het leven van de Star Wars held tussen Revenge of the Sith en A New Hope. Ook is Obi-Wan Kenobi gewoon een heel vet personage.

Jedi: Survivor

Jedi: Survivor is het vervolgspel van Jedi: Fallen Order. Ook dit spel volgt het verhaal van Cal Kestis, maar deze keer een aantal jaar later. Cal is stukken sterker geworden in dit Star Wars-spel en heeft een nieuwe missie.

Jedi: Survivor is een fantastisch spel om te spelen. Ook het verhaal is uitermate goed, vooral als je geïnteresseerd bent in het verhaal van Cal Kestis. Ook komen er een aantal bekende karakters voor in het spel.

Andor

Andor gaat over een personage genaamd Cassian Andor. Als dit je eerste keer Star Wars kijken is, ken je het personage nog niet. Deze serie werkt als een soort prequel van een film die je later moet kijken.

De serie is niet per se nodig om het grote Star Wars-verhaal te begrijpen, maar het is wel aan te raden. Ook is dit de eerste live action Star Wars-serie waarin geen Jedi voorkomt. Een keer wat anders dus.

Star Wars: Rebels

Star Wars: Rebels is moeilijk te plaatsen. Het begin van de serie loopt gelijk met Andor, en het einde van de serie loopt gelijk met de film die hierna op de lijst staat. De serie volgt een groep rebellen die tegen The Empire vechten.

Star Wars: Rebels is zeker een serie waar je even aan moet wennen, de animatie is een beetje apart. Toch is het wel een fantastische serie om te kijken die ook direct in verband staat met een latere serie.

Rogue One

We zijn nu aangekomen bij de laatste Star Wars-titel voordat het iconische verhaal van Luke Skywalker begint. Rogue One sluit bijna direct aan tot A New Hope. Het volgt een groep rebellen die de plattegrond van de Deathstar stelen.

Rogue One is zeker een aanrader om te kijken. Net als Andor is het een verhaal waar eigenlijk geen Jedi in voorkomen, wel is er een hele epische scène met een rode lightsaber. Andor is de prequel van Rogue One.

Star Wars verder kijken

We zijn nu aangekomen bij de trilogie van Luke Skywalker, en dus ook direct het gevecht om Yavin. Alle Star Wars-content vanaf nu speelt zich dan ook af ABY (After the Battle of Yavin). Als je chronologisch verder wil blijven kijken, dan doe je dat zo:

 • Episode IV: A New Hope
 • Episode V: The Empire Strikes Back
 • Episode VI: Return Of the Jedi
 • Battlefront 2
 • Squadrons
 • The Mandalorian (Seizoen 1 en 2)
 • The Book of Boba Fett
 • The Mandalorian (Seizoen 3)
 • Ahsoka
 • Resistance (Seizoen 1, behalve de laatste 2 afleveringen)
 • Battlefront 2: Resurrection DLC
 • Episode VII: The Force Awakens
 • Resistance (Laatste 2 afleveringen van seizoen 1)
 • Episode VIII: The Last Jedi
 • Resistance (Seizoen 2)
 • Episode IX: Rise of Skywalker

Alle Star Wars-content kijken duurt dus wel even, maar nu kan je het tenminste doen op chronologische volgorde. Als je fan bent, dan is het de tijd zeker wel waard.

Star Wars brengt meest gehate karakter op onmogelijke wijze terug in The Acolyte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!