Star Wars-fans opgelet: dit zijn de beste LEGO-sets van 2022!

Gadgets Dennis Mons 1 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Technisch gezien zijn deze Star Wars-sets van LEGO niet allemaal uit 2022. Maar één ding is zeker: WANT-redacteur Dennis Mons wilt ze allemaal, en waarschijnlijk jullie ze ook.

Als je bij me thuis komt valt één ding op. Ik heb niet héél veel LEGO omdat ik klein woon, maar het leeuwendeel is wel Star Wars-LEGO. En dit is dé lijst van 2022-sets die ik, en jullie waarschijnlijk ook, heel graag tentoonstellen.

LEGO en Star Wars is een perfect huwelijk

We hebben het al een keer eerder aangekaart, maar Star Wars heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat LEGO niet failliet ging. Het Deense bedrijf had rare franchise-deals en die liepen voor geen meter. Tot Lucas kwam aankloppen om ‘iets’ te doen met Star Wars in 1999 voor Star Wars: The Phantom Menace. En zo ging het ineens voor het Deense bedrijf weer ontzettend lekker en de rest is geschiedenis.

lego star wars
De eerste LEGO Stars-set ooit (Afbeelding: LEGO)

De Heilige Graal van Star Wars-LEGO

Hoewel er talloze Star Wars-sets zijn, zijn er zeker ook uitblinkers. Dit is een handjevol dat wat mij betreft héél hoog scoort op de ‘die moet ik hebben’-lijst, en ik dan maar terugkeer op de ‘droog brood eten voor een paar maanden’-lijst. C’est ca.

#1 Mos Eisley Cantina

Met alle respect voor sets als de Millennium Falcon (kom ik op terug) of de enorme AT-AT is dít de set die het sentiment van Star Wars het meest overkoepelt. Hier kwamen Luke en Obi-Wan die vieze nerf-herder Han Solo voor het eerst tegen. En ja, hij schoot als eerste (kom op zeg).

Het tofste van de set is dat er veel oog is voor detail, én er zijn maar liefst 21 minifigs(!) zodat je elk scenario uit kunt spelen. Dus je kan Greedo eerst laten schieten als je wilt. Met 3.187 stukjes is het nog een flinke build ook. Hij kost echter wel 350 euro.

Lego Star Wars
Zo ongelofelijk veel detail (Afbeelding: Lego)

#2 Millennium Falcon

Er zijn meerdere versies van de Falcon te koop, maar de UCS (Ultimate Collector Series) is degene die het hoogst op het verlanglijstje staat. De 75192-set heeft maar liefst 7541 steentjes en is daarmee een van de meest gedetailleerde LEGO-sets ooit. Voor iemand die een Super Star Destroyer en Imperial Star Destroyer heeft gebouwd: neem maar even vakantie als je dit af wilt krijgen. En hoewel de prijzen door het dak schoten voor de set op eBay, is hij blijkbaar nog steeds te vinden op de LEGO-site voor slechts 799 euro.

LEGO Millennium Falcon
Hier ben je wel flinke tijd mee bezig (Afbeelding: LEGO)

#3 Razor Crest

Er zit een baby Yoda bij. ~Einde bericht~

baby yoday star wars
Blind kopen die set (Afbeelding: Disney)

Maar zonder gekheid; de Razor Crest uit The Mandalorian is redelijk betaalbaar met een prijs van 129,99 euro. Daarvoor kan je aan de slag met 1.023 steentjes en krijg je dus ook minifigs van Mando, Grogu, IG-11, Greef Karga en een Scout Trooper.

LEGO Star Wars
This is the way (Afbeelding: LEGO)

#4 Darth Vaders helm

Feitelijk is dit een onderdeel van een serie van Star Wars-helmen. Maar als je toch ergens moet beginnen dan is het toch echt wel het iconische zwarte eierdopje van Anakin Skywalker. Het is een relatief kleine set met 834 steentjes, maar het is ook een stukje kunst dat je neer kan zetten zonder dat je partner meteen overstuur raakt vanwege de feng shui-inrichting van het huis. Kan je daarna stiekem ook onder andere de helmen van Mando, Boba en Luke aanschaffen. Vaders helm kost overigens nog net geen zeventig euro.

lego star wars
Gotta catch them all! (Afbeelding: LEGO)

#5 Premium LEGO Luke Skywalkers Landspeeder

Wederom zijn er van de Landspeeder verschillende versies, maar de UCS is dé versie die je wilt hebben. Het mooie van de UCS-series is dat het bedoeld is om uit te stallen. Je krijgt bijvoorbeeld een standaard en een bordje met informatie over het voertuig. Ook hier is enorm oog voor detail en bevat het rommelonderdelen die we ook in de film zagen. De speeder kost je slechts zo’n tweehonderd euro.

LEGO Star Wars
*wuift handje* Dit zijn niet de droids die je zoekt (Afbeelding: LEGO)

#6 501st Clone Trooper Legion

Hier is een fun fact: de 501st bestond eerder dan de prequels. Het is een groep Star Wars-fans die in héle gereguleerde cosplay events bezoeken en geld ophalen voor goede doelen. Het was dan ook een verrassing dat de 501st opdook in Attack of the Clones. Lucas, maar ook Disney heeft daarna vaak gebruik gemaakt van de 501st en doken de daadwerkelijke cosplayers dus ook op in The Mandalorian in bijvoorbeeld een aflevering geregisseerd door Taika Waititi.

Goed… terug naar de LEGO-set: deze is bedoeld voor jong en oud. Het bestaat uit 285 steentjes en heeft zes minifigs: vier Clone Troopers en twee Battle Droids. Daarnaast krijg je ook een awesome AT-RT en een BARC Speeder voor nog net geen dertig euro.

Lego Star Wars
Execute Order 66 (Afbeelding: LEGO)

#7 De schattigste LEGO Millennium Falcon ooit!

Dit is de ideale set voor jonge knutselaars. Het bestaat uit slechts 101 steentjes, maar geeft je enorm gevoel van voldoening als je het (met eventueel familie) bouwt. En als je eenmaal verkocht bent, is de kans groot dat je ook andere micro-sets van LEGO koopt (ik heb ook de micro-Tie Fighter, de TIE Advanced van Vader en de Sith Infiltrator van Darth Maul). De set kost 9,99 euro.

Hans Solo
(Afbeelding: LEGO)

Technisch gezien kan deze lijst nog veel langer gemaakt worden. Maar op het moment van schrijven hangt mijn vinger boven de aankoopknop. Met andere woorden, deze, maar ook zeker deze nostalgische LEGO-sets staan op mijn wish list.

Welke Star Wars-LEGO-set zouden jullie graag willen hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen