10 iconische LEGO-sets die voor altijd een plekje in ons hart hebben

Gadgets Dennis Mons 7 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Aankomende week is er reden voor een feestje. LEGO is op 10 augustus namelijk jarig en bestaat op die dag maar liefst 90 jaar. Perfecte timing om voor LEGO-freak Dennis Mons de 10 meest iconische sets uit deze tijd op een rij te zetten.

We weten het nog goed: het was 1932 dat de Deense timmerman Ole Kirk in Billund begon met het maken van simpel houten speelgoed, met paardjes en karretjes. Kirk had natuurlijk geen idee dat zijn merk LEGO uit zou groeien tot een fenomeen. Check hier het verhaal over de oorsprong van het merk.

Jeugdsentiment

Oké, zo oud zijn we nét niet, maar we zijn wel groot geworden met het fantastische, briljante speelgoed. Daarom hebben we een aantal legendarische LEGO-sets op een rij gezet.

Toegegeven; het zijn zeker altijd niet de duurste sets. Maar het zijn wel vaak de sets waar we mee opgegroeid zijn. Stukje jeugdsentiment dus (zelfs bij de nieuwe sets zoals deze Atari 2600).

#1 The Wooden Duck

Als je deze set in handen weet te krijgen, betaal je óf een vermogen óf je bent naar Billund geweest. The Wooden Duck is namelijk gebaseerd op een van het eerste speelgoed van Kirk. Deze eend (40501) is alleen te koop in Home of the Brick.

LEGO classic eend
Een meesterwerk! (Afbeelding: LEGO)

#2 LEGO Spaceship!

Een van meest iconische LEGO-sets is absoluut Space System. Velen van ons zijn met deze klassieke set opgegroeid. Het ruimte-LEGO is goddank niet écht niet zeldzaam en is te vinden voor een relatief prikkie.

Je krijgt er echter wel de rode en witte spacemen bij en niet de legendarische blauwe (Benny) uit The LEGO Movie.

lego spaceship
SPACESHIP! (Afbeelding: LEGO)

#3 Het koningskasteel

Set 6080, kortweg de Castle System-set genoemd, is een absolute klassieker. Er zitten maar liefst 664 steentjes in (haha, kinderspel), maar blijft episch. De set had veel minifigs en zelfs paarden, en zover we ons kunnen herinneren was de ophaalbrug werkend.

lego kasteel
De paarden konden amper bewegen. Net als dat stomme Playmobil. (Afbeelding: LEGO)

#4 Het LEGO-vliegtuig

Van deze vliegtuigset (2718) uit de 90’s hebben ook veel kids genoten. Het was in de 90’s een van de eerste ‘serieuze’ vliegtuigmodellen. Er paste zelfs minifigs in. Kort daarop kwam LEGO met set 6392, wat een heel (raar) vliegveld was.

lego vliegtuig
Indrukwekkende set (toentertijd). (Afbeelding: LEGO)

#5 De LEGO Space Shuttle (1990)

Hoewel er van de Space Shuttle tientallen sets bestaan, is dit de meest iconische. Deze 1682 Space Shuttle Launch kwam uit in de begin jaren negentig. Heel lang bouwen was niet nodig. De set bestond uit slecht 392 onderdelen.

lego space shuttle
Vloog waarschijnlijk net zo goed als de Space Shuttle Challenger. (Afbeelding: LEGO)

#6 NASA Space Shuttle Discovery

Twee shuttles op de lijst, maar so be it. Deze Space Shuttle is namelijk belachelijk prachtig. De set is ontwikkeld voor het 40-jarige bestaan van het voertuig. Het refereert daarnaast aan de STS-31-missie waarbij de Hubble Space Telescope in een baan om aarde werd gebracht (ondertussen wat overbodig, maar soit). Met deze set (10283) ben je wel iets langer bezig met 2354 steentjes.

lego space shuttle
Een absolute must-have voor ruimtevaartfans. (Afbeelding: LEGO)

#7 LEGO ICONS 10302 Optimus Prime

In de Icons-serie van LEGO kwam ineens een wonderlijke aankondiging: er komt een Optimus Prime uit. Dat is nogal een ding aangezien LEGO en speelgoedfabrikant Hasbro concurrenten zijn. Ineens hoefden fans niet met losse steentjes hun eigen Optimus te bouwen.

Saillant detail: natuurlijk transformeert de leider van de Autobots naar een truck en vice versa. En je hoeft daar niets voor uit elkaar te trekken.

#8 Krankzinnige wereldkaart

Set 31203 valt onder de serie ‘Art’ en is alleen weggelegd voor de écht puzzelaars onder ons. De hele kaart dient namelijk gebouwd te worden met 1×1’s. Het is daarnaast een Bathymetrische kaart. Dat betekent dat juist de gekleurde steentjes gebruikt worden om de diepte van de wateren te benadrukken, en niet het land.

LEGO wereldkaart
Het is óf zen óf je wordt knettergek. (Afbeelding: LEGO)

#9 Ziekenhuis

Het was lastig kiezen tussen de klassieke brandweerkazerne en het ziekenhuis. Maar aangezien we deze (inmiddels) klassieke set zelf hebben gehad, was dit de beste optie. Het was een schoolvoorbeeld voor het bouwen van complete steden, op die grijze straatplaten en met die lullige boompjes.

De ziekenhuisset was indrukwekkend, want je kreeg er ook een ambulance, helikopter en talloze minifigs bij.

LEGO ziekenhuis
“Mam, mag ik nu ook het politiebureau?” (Afbeelding: LEGO)

#10 De oudste LEGO Star Wars-set (1999)

Als je de eerste Star Wars-LEGO-set ooit in een ongeopende doos wilt kopen, kan je waarschijnlijk diep in je zakken graaien. De X-Wing Starfighter (7140) is inmiddels flink zeldzaam.

lego star wars
(Afbeelding: LEGO)

De set is gemaakt in aanloop naar de film Star Wars: The Phantom Menace. In de doos krijg je ook R2-D2, Biggs Darklighter, Rebel Mechanic en natuurlijk Luke Skywalker. … Wat nergens op slaat want die zaten helemaal niet in The Phantom Me… oké, sorry.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen