Kijk alle Star Wars-films in deze verbazingwekkende volgorde op Disney+

Films & Series Mark Hofman 23 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Disney+ is een geschenk voor iedere Star Wars-fan. De films zijn allemaal op de streamingdienst te zien, net als alle series en specials die eraan vast hangen. Fans kunnen hierdoor oneindig kijken of gewoon eens iets nieuws proberen.

Wat dat laatste betreft wil WANT-hoofdredacteur Mark Hofman je dolgraag helpen. Er zijn namelijk verschillende volgordes waarin je de negen Star Wars-films kunt bekijken op Disney+, maar er is er eentje die verbazingwekkend goed werkt.

Volgorde van episodes is killer voor Star Wars

Wie Star Wars voor het eerst ziet zal denken dat het avontuur begint bij Episode 1: The Phantom Menace. Hoewel het de visie van bedenker George Lucas representeert weet iedere nerd dat je bij Episode 4: A New Hope wil beginnen. Al is een Episode-volgorde natuurlijk niet helemaal verkeerd.

Wie chronologisch het verhaal wil volgen begint gewoon lekker de prequel-trilogie bestaande uit The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Daarna ga je logischerwijze door met A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi om met de sequel-trilogie te eindigen. Logischerwijs zijn dat The Force Awakens, The Last Jedi en The Rise of Skywalker.

Er zijn echter twee problemen met deze volgorde. De eerste is dat de grote onthulling van Darth Vader als de vader van Luke Skywalker compleet verpest is. Door de hele prequel-trilogie heen wordt duidelijk wie Anakin Skywalker precies is, waar hij mee worstelt en hoe hij langzaam in Vader transformeert. Hiermee nemen de films het grootste schokeffect van The Empire Strikes Back weg.

Het tweede probleem is dat deze volgorde het hele verhaal van George Lucas in de war schopt. De prequels zijn bedoeld om de originele trilogie extra waarde te geven en het verhaal uitgebreider te maken. Begin met de prequels en het hele verhaal komt in compleet ander perspectief te staan.

Originele volgorde niet veel beter op Disney+

‚ÄúOke, Mark. Dus het is beter om¬†Star Wars¬†in de originele volgorde te kijken op Disney+?‚ÄĚ. Nou, eigenlijk ook niet. Hoewel het verhaal van George Lucas heerlijk in elkaar zit, is er wel een klein probleempje met die volgorde.

De originele volgorde ziet er, voor de duidelijkheid, als volgt uit:

  • Episode IV: A New Hope
  • Episode V: The Empire Strikes Back
  • Episode VI: Return of the Jedi
  • Episode I: The Phantom Menace
  • Episode II: Attack of the Clones
  • Episode III: Revenge of the Sith
  • Episode VII: The Force Awakens
  • Episode VIII: The Last Jedi
  • Episode IX: The Rise of Skywalker

Dé manier waar Star Wars om bekendstaat en zoals de meeste mensen het kennen. Oorspronkelijk de beste manier, maar helaas heeft George Lucas dat een beetje verpest.

Star Wars, Anakin Skywalker, Disney Plus
Net iets anders (Afbeelding: 20th Century Fox)

Aan het einde van Star Wars Episode VI: Return of the Jedi is Darth Vader zonder helm te zien. Hij werd gespeeld door Sebastian Shaw die later ook als geest te zien is. En dat is nog los van het feit dat David Prowse al die tijd Darth Vader speelde en James Earl Jones de stem deed.

Shaw werd overigens de deur gewezen, want George Lucas verving de acteur door Hayden Christensen: de man die Anakin Skywalker speelt in de prequel-trilogie. Een personage die de kijkers, zonder het zien van de prequels, helemaal niets zegt.

Dus is er een andere oplossing nodig.

Star Wars: bizarre volgorde key op Disney+

Die oplossing komt in de vorm van de Machete Order. Dit is een bekende manier om de Star Wars-films te bekijken voor fans en één van de sterkste. Disney+ geeft je in ieder geval de mogelijkheid om het te doen, dus waarom zou je het geen kans geven? En dan neem ik even Solo: A Star Wars Story en Rogue One niet mee.

Door de Machete Order te gebruiken sla je Star Wars Episode I: The Phantom Menace over. De film heeft weinig toevoeging aan het hele verhaal, zoals hij met deze volgorde geschetst wordt. En die volgorde ziet er als volgt uit:

Star Wars-titel ROTTEN TOMATOES SCORE
1. Star Wars Episode IV: A New Hope 96 procent
2. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back 97 procent
3. Star Wars Episode II: Attack of the Clones 65 procent
4. Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith 66 procent
5. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi 94 procent
6. Star Wars Episode VII: The Force Awakens 85 procent
7. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi 42 procent
8. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker 86 procent

Het lijkt de perfecte combinatie te zijn van heden en verleden. Je start met het verhaal van Luke Skywalker en stopt vlak na de ontdekking dat Darth Vader zijn vader is. Vervolgens krijg je met Star Wars Episode II en Episode III een uitstekende terugblik op het verleden. Je weet hoe Vader geworden is zoals hij is en hoe hij vroeger was.

Uiteindelijk sluit je het hele feest af met de grande finale in de vorm van Return of the Jedi en voila. Mag je vervolgens zelfs bepalen of je zin hebt om de sequel-trilogie te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft ūüöÄ

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen