Slechtste Star Wars-film krijgt eigen documentaire

Pop-Culture Dennis Mons 14 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is de slechtste Star Wars-film ooit? Was het The Phantom Menace? Was het The Last Jedi? Nope. Er was nog een ander discutabel pareltje, en daar is nu een documentaire over gemaakt, genaamd A Disturbance in the Force. Het wordt ongetwijfeld prachtig. WANT-redacteur Dennis Mons is een groot fan en is absurd enthousiast.

Als er één Star Wars-fan is op de redactie, dan ben ik het wel. Ik heb letterlijk alles gekeken met betrekking tot de ‘space opera’ (zoals Sjors Lucas het noemde) en talloze comics gelezen. Maar er is één ongelofelijk slechte film die uitgelicht mag worden. Die is fenomenaal slecht.

Holiday Special is verbijsterend en ik vraag me af wie een krabbel heeft gezet onder dit bizarre project. En dat gaan we hopelijk leren.

Lucas en Disney wilde niets met deze Star Wars-film te maken hebben

Er zijn zoals gezegd behoorlijk slechte Star Wars-films en -series gemaakt. Mijn persoonlijke dieptepunt in de afgelopen jaren was The Last Jedi.

Ik had trouwens het genoegen om naar Star Wars Celebration te gaan in Chicago, het grootste event ter wereld. De hotels en de beursvloer waren gevuld met cosplayers en ik werd zelfs (maar echt) bijna van mijn sokken gereden door Warwick Davis op een kleine Segway.

Onvergetelijk, dat vooropgesteld, maar ook was een opvallende mening nogal een leidende draad. Als ik fans sprak wilde niemand het hebben over The Last Jedi, óf ze gingen helemaal los op die film. Terecht. Er was echter één vraag die alles echt op scherp zette: was die film slechter dan de Star Wars Holiday Special?

Documentaire over een bizar gedrocht

Het antwoord op die bovenstaande vraag was per definitie ‘neen’. Star Wars Holiday Special was zonder enige twijfel het slechtste idee ooit. En ja dan reken ik die stomme Ewok-films mee.

De f*ck is dit?

Deze spin-off speelt zich af tussen A New Hope en Empire Strikes Back. Het gaat voornamelijk over Chewbacca en Han Solo die naar de Wookiee-planeet Kashyyyk gaan om ‘Life Day’ te vieren. Zie het als kerstdag op de planeet van de grote gromhonden.

Natuurlijk zit The Empire de rebellen op de hielen. Sterker nog: Boba Fett komt ineens langs terwijl deze nog geïntroduceerd moest worden in Empire. Frappant. Maar we leren wel meer over Chewies familie zoals zijn vader Itchy, zijn vrouw(?) Malla en zijn zoon Lumpy. Manmanman, wat hebben die mensen gerookt terwijl ze dit verzonnen?

Grote namen in een prutfilm

Star Wars Holiday Special, geregisseerd door Steve Blinder, kwam uit op CBS en zowel fans als critici deden er terecht hun plasje over. Ondanks het feit dat de cast van A New Hope zoals Mark Hamill (Luke), Han (Harrison Ford) en Carrie Fisher (Leia) opdoken in de film wist dat letterlijk niemand te bekoren. En dat wil wat zeggen want 13 miljoen mensen hebben deze idioterie bekeken.

Maar hoe is deze nonsens ooit van de grond gekomen?

In de documentaire A Disturbance in the Galaxy vertellen Seth Green, Weird Al Yankovic, en Taran Killam erover. Hier een kleine synopsis.

“In 1978 zond CBS de twee uur durende Star Wars Holiday Special uit tijdens de week van Thanksgiving en werd bekeken door 13 miljoen mensen. Het werd nooit opnieuw uitgezonden. Hoewel sommige fans van de franchise op de hoogte zijn van dit donkere geheim, blijft deze bizarre twee uur televisie relatief onbekend onder het grote publiek. Kortom, we zullen beantwoorden hoe en waarom de Holiday Special gemaakt werd.”

Wanneer deze documentaire uitkomt is niet bekend, maar ik daag je uit om deze Star Wars-film te kijken. Disney en LucasFilms hebben getracht dit wanstaltige gebeuren de kop in te drukken, maar aangezien de première op SXSW is (op 10 maart), vermoed ik dat deze wellicht zelfs een keer op Disney+ te zien is. En mocht dat niet gebeuren: de film staat gewoon helemaal online.

Kan. Niet. Wachten op die documentaire. Oh en Star Wars-fans houdt WANT in de gaten, want het kan zijn dat we binnenkort even Jedi: Survivor gaan spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen