Star Wars is een succes, maar had bijna een echte oorlog ontketend

Films & Series Sam Dille 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De Star Wars-franchise is zo iconisch dat het de hele wereld heeft beïnvloed. De eerste succesvolle ruimteraket van SpaceX werd zelfs vernoemd naar de Millennium Falcon. Maar het had niet veel gescheeld, of de films hadden voor een groot probleem gezorgd.

Tijdens de opnames van de eerste Star Wars-film in 1977 ontstond er namelijk bijna een oorlog tussen Tunesië en Algerije. Dat kwam allemaal door een Sandcrawler.

Oorlog op de set van Star Wars?

Het is je misschien moeilijk voor te stellen dat er ooit een tijd was zonder wookies, X-wings en lightsabers. Maar tijdens het filmen van de originele Star Wars veroorzaakte de onbekendheid met deze technologie een conflict. Sommige scènes van de film werden opgenomen in Tunesië, vlakbij de Algerijnse grens.

Op de set stond ook een enorme Sandcrawler. De stellage kostte meer dan honderdduizend euro en was gebaseerd op door NASA ontworpen voertuigen.

De Sandcrawler werd naar de Star Wars-set vervoerd door militaire wagens uit Tunesië en vlakbij de grens met Algerije geplaatst. Misschien voel je hem al aankomen: de Algerijnse regering werd bang dat Tunesië een militaire aanval aan het plannen was.

Het conflict tussen Tunesië en Algerije

Het was ook niet gek dat de Algerijnse bang werd van de Star Wars-set. In de jaren ’70 groeiden de spanningen tussen de landen, omdat de toenmalige president van Tunesië, Habib Bourguiba, ‘President for Life’ werd. Dit betekende dat hij veel macht kreeg en dat baarde buurlanden zorgen.

Sandcrawler
Het ‘geheime’ Star Wars-wapen van Tunesië (Afbeelding: 20th Century Fox)

Daarbij dreigde Bourguiba mensen te executeren die de regering probeerden te onderwerpen. Algerije werkte samen met de Italiaanse geheime dienst om te voorkomen dat de onrust in Tunesië oversloeg naar Algerije.

Als reactie op de bezorgdheid, kwam de Algerijnse regering naar de set om te controleren of de Sandcrawler geen geheim wapen was. Daar bleek al snel dat het om een misverstand ging. Sindsdien is het verhaal veel verspreid over het internet. George Lucas bevestigde het verhaal zelfs in het boek, The Making of Star Wars: The Definitive Story Behind the Original Film.

They Cloned Tyrone is de Netflix-film die je deze zomer wil zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen