Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 19 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo zie je de SpaceX Starlink lancering met de Falcon 9 live

Woensdag is het weer zover: SpaceX brengt opnieuw een Falcon 9-raket de lucht in om het Starlink-programma uit te breiden.

SpaceX heeft een grote missie: een kolonie op Mars stichten. Dat gaat natuurlijk niet zomaar en daar is veel geld voor nodig. Om dat toch binnen te harken is SpaceX het Starlink-project begonnen. Het schiet een enorm aantal satellieten de ruimte in om over ter wereld snel internet te kunnen aanbieden. Aanstaande woensdag is er een nieuwe lancering.

SpaceX is druk bezig met Starlink

Eens in de zoveel tijd stuurt SpaceX een raket de ruimte in om Starlink satellieten in een baan rond de aarde te krijgen. Deze moeten ervoor zorgen dat je zelfs op de meest afgelegen plaats een internetverbinding kunt krijgen. Per lancering laat het zestig satellieten de ruimte in. Dat doet het door haar eigen Falcon 9-raket.

De nieuwe lancering van SpaceX was oorspronkelijk gepland voor deze maandag, maar het weer gooide roet in het eten. Het besloot daarom de lancering met 48 uur uit te stellen. Deze is nu deze woensdag om 14:02 uur Nederlandse tijd. Je kunt’m zien via YouTube, of via de onderstaande player.

Nieuwe records

Het is alweer de 16ste lancering voor het Starlink-project van SpaceX. Desondanks is deze lancering toch weer anders dan de vorige, want er gaat weer een record sneuvelen. De vlucht wordt uitgevoerd met de Falcon 9-booster B1051. Deze is al zeven keer eerder gebruikt, waardoor er een nieuw record wordt neergezet. Een ander record is het verbreken van de tijd tussen twee lanceringen met dezelfde onderdelen.

Het is een belangrijke mijlpaal voor SpaceX. Een van de missies van het bedrijf is om onderdelen te hergebruiken om zo de kosten van ruimtevaartprojecten te verminderen. Het bedrijf zet daar dan ook veel op in.

Wil je de lancering bekijken? Dat kan via de onderstaande YouTube-link. Informatie over andere lanceringen vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!