Hoe Star Wars het bijna zonder dit iconische personage moest doen

Films & Series Sam Dille 5 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Yoda is lastig weg te denken uit de Star Wars-films. Het populaire personage is een belangrijke schakel geweest in de ontwikkeling van de franchise. Toch had het weinig gescheeld, of we hadden onze groene vriend nooit op het witte doek gezien.

Het was best een gok om zo een belangrijk personage te maken van een ‘pop’. Yoda moest voor kijkers immers overkomen als een levend personage. Voor Star Wars-bedenker George Lucas was het echter een noodzakelijk risico.

Waarom Yoda niet in het originele script van Star Wars zat

George Lucas wilde oorspronkelijk één hele lange film maken van Star Wars, maar dat bleek onmogelijk. Daarom besloot hij het op te splitsen in drie films. Om de drie films interessant genoeg te maken, moest hij sommige scripts en scènes langer maken. En hij veranderde verschillende delen van de verhaallijn.

Zo zou Obi-Wan Kenobi eigenlijk de enige mentor van Luke Skywalker zijn in Star Wars. Maar omdat Obi-Wan na de herschrijving doodging in A New Hope, moest er een vervanger komen. George Lucas wilde geen kopie van Obi-Wan, dus bedacht hij iets totaal anders. Een kleine, groene alien, die praat in raadsels. Dit werd het begin van Yoda.

Yoda met Luke Skywalker
De ideale mentor (Afbeelding: Lucasfilm)

Waar komt Yoda in Vredesnaam vandaan?

George Lucas onthulde ooit in een interview dat hij nooit een achtergrondverhaal heeft bedacht voor Yoda. Yoda’s soort is tot op de dag van vandaag naamloos en er zijn maar drie soortgenoten in de Star Wars-films verschenen. Lucas gebruikte Yoda’s gebrek aan achtergrondinformatie echter in zijn voordeel. Het transformeerde de Jedi-grootmeester in een mysterieus personage en dat maakt hem zo enorm interessant.

De noodzaak om Yoda te onderscheiden van Obi-Wan droeg ook bij aan de mysterieuze aard van de groene alien. Lucas wilde niet nog een vriendelijke mentor, omdat Obi-Wan die rol al had vervuld. Yoda was ondeugender, maar ook wijzer en intrigerender dan Obi-Wan. Het contrast tussen Yoda’s kleine gestalte en zijn immense kracht opende ook nieuwe mogelijkheden om de Force te verkennen in later films uit de franchise.

De groene rakker is nog steeds populair

Ondanks het feit dat het eigenlijk nooit de bedoeling was dat Yoda in Star Wars zou verschijnen, is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste figuren uit de filmreeks. Nadat de originele trilogie hem introduceerde als een senior Jedi-meester, bevestigden de prequels zijn hoge positie in de Jedi-orde.

Ook in recentere Star Wars-titels blijft Yoda belangrijk. Met name in Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi. Daar bracht Yoda een bezoek aan de oudere Luke Skywalker voor een laatste les. En in Star Wars Rebels zocht het personage contact met Kanan Jarrus en Ezra Bridger via de Force. Vergeet ook niet de enorm schattige Baby Yoda die het hele internet overgaat.

Wie die geheimzinnig Baby Yoda uit The Mandalorian precies is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen