Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tablets, Laptops & Computers 2 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tech neemt de wereld over, binnenkort meer slimme apparaten dan mensen

Doordat meer mensen tegenwoordig thuis werken, komen er veel meer tech-producten in omloop. Denk dan aan pc’s, smartphones en tablets. De verwachting is dat we in 2021 meer technologische producten dan mensen op onze planeet hebben. Het aantal producten gaat namelijk stijgen naar 6,2 miljard.

Die voorspelling wordt gedaan door marktonderzoeker Gartner. De onderzoeker verwacht dat we in 2021 als mensheid nog eens 125 miljoen tech-producten meer in gebruik gaan nemen, ten opzichte van 2020. Daarbij komt dat we op zoek zijn naar apparaten die beschikken over een flexibele form factor.

Meer smartphones, minder pc’s

Dat betekent waarschijnlijk dat de smartphone-markt weer gaat aantrekken. Niet alleen worden die apparaten steeds sneller en krachtiger, ook kunnen sommige modellen gebruikt worden als tablet. Verder heeft dit mogelijk tot gevolg dat de eens zo populaire desktopcomputer wederom terrein gaat verliezen.

Gartner doet ook een voorspelling voor 2022. De marktonderzoeker denkt dat de markt voor technologie-producten in dat jaar 6,4 miljard apparaten voorbij gaat.

Budgetsmartphones vergelijking schermen
Smartphones. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Voorspelling populaire tech-producten

In 2020 had de smartphone-markt gigantisch last van de pandemie, door economische en productieproblemen. De vraag ging omlaag, evenals het aantal apparaten dat in gebruik was: 4,29 miljard. In 2021 moet dat aantal stijgen naar 4,32 miljard, terwijl we een jaar later 4,45 miljard smartphones in gebruik hebben.

Daar helpen verschillende factoren bij. Dankzij het thuiswerken combineren mensen veel eerder het zakelijke met het thuisleven. Bovendien wordt 5g steeds verder uitgerold en gaat het consumentenvertrouwen ook vanzelf weer omhoog wanneer lockdowns opgeheven en maatregelen teruggetrokken worden.

Desktops gaan verdwijnen

Dat het aantal in gebruik genomen desktops wederom zal dalen, is ook te verklaren. Dat aantal daalde al van 552 miljoen naar 522 miljoen vorig jaar. Dat komt doordat menig kantoor gesloten is en mensen dus thuiswerken, op laptops, convertibles, traditionele tablets en natuurlijk smartphones.

Compal onthult bijzondere laptop met bizar dunne schermranden

Gartner verwacht dat er in 2021 495 miljoen desktops in gebruik genomen worden, terwijl dat aantal in 2022 verder daalt naar 470 miljoen. Het aantal in gebruik genomen laptops en tablets moet volgens de marktonderzoeken stijgen met respectievelijk 8,8 en 11,7 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gartner

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!