Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 30 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi doet pijnlijke voorspelling voor alle smartphones en jij gaat het merken

Op dit moment is er een groot tekort aan computerchips. Xiaomi waarschuwt nu voor een situatie waarin de consument daarvoor opdraait. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat dit Chinese bedrijf, samen met andere smartphonemakers, de hogere prijs voor chipsets kunnen doorrekenen aan consumenten.

Door de pandemie is er nu een groot tekort aan computerchips. Dat merken gamers doordat de Xbox Series X en PlayStation 5 bijvoorbeeld slecht verkrijgbaar zijn. Maar de situatie heeft inmiddels ook de smartphone-industrie bereikt. En dat kan grote gevolgen hebben, voor zowel fabrikanten als consumenten.

Duurdere Xiaomi-smartphones?

Zo heeft Xiaomi-president Wang Xiang in een gesprek met Reuters gezegd dat het globale tekort aan chipsets ervoor kan zorgen dat de prijzen stijgen. Niet alleen van de onderdelen, maar ook dus van de producten die je koopt. Goedkopere smartphones kunnen daardoor dus een stuk duurder worden. Ongeacht het merk.

Xiaomi Mi 11
Achterkant van de Xiaomi Mi 11 (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Verschillende aspecten dragen bij aan het aanhoudende tekort aan chips. Zo is er gewoonweg meer vraag naar momenteel, heeft de productie vertraging opgelopen en lopen er sancties tegen China die vanuit de Verenigde Staten opgelegd zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat er chaos heerst in de bevoorradingsketen.

Andere kant van de medaille

Wang zegt in hetzelfde gesprek dat de directeur “druk voelt”. Dit kan betekenen dat Xiaomi’s producten daadwerkelijk duurder gaan worden wanneer de tekorten nog lang aanhouden. En wanneer één bedrijf over de dam is, dan volgen er vaak nog meer bedrijven die hetzelfde besluiten. Want dat kan dan blijkbaar.

Xiaomi ziet interessante ontwikkelingen en richt pijlen op Tesla en Polestar

Het zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn om als bedrijf uit de kosten te komen (of om toch nog wat winst te maken tijdens een pandemie). Maar de andere kant van de medaille is dat wanneer mensen opeens meer moeten betalen voor producten die doorgaans goedkoop waren, dat catastrofale gevolgen kan hebben voor een merk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!