Sam Dille
Sam Dille Apps 4 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Heer en meester in Telegram dankzij deze 5 kapot handige tips

Telegram heeft tegenwoordig geen introductie meer nodig. Sinds 2021 is de chatapplicatie niet meer weg te krijgen van ons beeldscherm. De app werd destijds vooral als veilig alternatief gezien voor WhatsApp, maar de app heeft veel meer te bieden.

Wat de berichtenapp zo aantrekkelijk maakt is tegelijkertijd ook zijn zwakke plek. Telegram is namelijk ontzettend makkelijk in te stellen en zit vol met heerlijke features. Maar er zijn inmiddels zoveel opties in de software verpakt dat veel hiervan onder de radar blijven. Een opfrissertje kan dus zeker geen kwaad dachten wij.

Kende jij deze vijf functies van Telegram al?

Of je de berichten-app nu onlangs hebt opgepikt of al tijden gebruikt, deze tools kunnen je helpen om er alles uit te halen. En je hoeft er helemaal geen tech-expert voor te zijn.

1. Ontvang een directe vertaling

Google Translate is verleden tijd dankzij deze lekker feature. Als je met iemand op Telegram in een andere taal chat, kun je vertalingen rechtstreeks in de berichten-app krijgen. Om dit in te stellen kies je de categorie ‘taal’ in de instellingen. Vervolgens schakel je de optie ‘knop vertalen’ in. Als er nu een bericht binnenkomt in een andere taal kun je gebruik maken van de vertaalknop.

2. Verzend geheime berichten op Telegram

Standaard zijn Telegram-chats versleuteld, maar niet end-to-end. Dit betekent dat de berichten die je stuurt, worden opgeslagen op servers die theoretisch gezien toegankelijk zijn voor derden. Voor de veiligste chats en om te voorkomen dat je een digitaal spoor achterlaat, kun je overschakelen naar een geheime chatmodus. Deze geheime chat blijft slechts op één apparaat. Tik in Contacten op een gebruiker om de gesprekslijst te openen. Druk daarna op de bovenste balk, zodat diens profiel zichtbaar is. Selecteer nu de drie stippen rechtsboven en klik op ‘geheime chat starten’.

3. Vermijd spoilers

Niemand houdt van spoilers, of het nu gaat om sportuitslagen of je favoriete serie. Gelukkig heeft Telegram dit goed begrepen en er een speciale feature voor ontwikkeld. Je kan namelijk berichten verbergen totdat de ontvanger klaar is om het te lezen. Dit is vooral handig in groepschats. Als je een spoilerlaag wilt toevoegen, typ je eerst een bericht zoals je gewend bent. Voordat je hem verstuurt selecteer je het gedeelte dat je wilt verwijderen. Kies in het menu dat verschijnt ‘spoiler’ als opmaak. Het geselecteerde deel van het bericht wordt nu als het goed is verborgen. Bedank ons later maar!

4. Aangepaste deuntjes instellen

Je kunt nu in Telegram je eigen audiofragmenten toevoegen als meldingsgeluiden. Die kun je vervolgens toepassen op elk gewenst gesprek. Een grappige toevoeging voor een chat met je beste vrienden. Tik in een gesprek op de bovenste balk, kies ‘dempen’ (iOS) of ‘meldingen’ (Android) en selecteer ‘aanpassen: audiobestanden’. De feature ondersteunt spraakberichten van minder dan vijf seconden en tot 300 kB.

WhatsApp zet in op Emoji met gloednieuwe (grote) update

5. Automatisch opruimen

Misschien wil je niet dat jaren en jaren van gesprekken zich opbouwen in de Telegram-app. Dat is immers een enorme verspilling van je opslag. De automatische verwijderfunctie van de app is hiervoor een goede uitkomst. Die wist berichten na een bepaalde tijd. Het maakt je gesprekken een stuk minder rommelig en je smartphone werkt er een stuk beter door. Als je de functie wilt inschakelen, klik je eerst op de balk boven aan de chat. Druk vervolgens op de drie puntjes en schakel ‘automatisch verwijderen’ in. Je kunt een specifieke duur kiezen uit de lijst van de app of een eigen duur instellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!