Hebben we in 2023 eigenlijk nog wel televisies nodig?

Televisies Jeroen Kraak 1 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Tijdens IFA 2023 valt een nieuwe trend op. Een aantal merken laat verschillende projectoren zien, die de televisie moeten vervangen.

Projectoren bestaan al een zeer lange tijd. Misschien wel het bekendste voorbeeld is die in de bioscoop. Toch lijkt de tv-beamer ook steeds beter de weg naar de consument te vinden. Op IFA 2023 staan er dan ook die behoorlijk wat indruk maken. Gaan ze de televisie vervangen?

XGIMI Horizon Ultra als vervanger van je televisie

Tijdens IFA tonen veel grote bedrijven een blik in de toekomst. Op sommige technieken zoals microLED zullen we nog wel even moet wachten voor in de huiskamer. Bij verschillende projectoren is dat niet het geval.

Een projector die op IFA behoorlijk indruk weet te maken is de XGIMI Horizon Ultra. Het is de eerste 4k langeafstandprojector voor thuis met Dolby Vision. Daarnaast heeft het ook nog eens 2x 12W Harman Kardon-speakers voor Dolby Audio.

Je kunt bij dit model kiezen tussen een schermgrootte van 40 tot 200-inch. Je betaalt voor dit exemplaar 1.899 euro, wat vergelijkbaar is met een nieuwe 55-inch OLED-televisie

(Afbeelding: Xgimi)

Samsung met de Freestyle en Première

Gisteren belichtte ik al de tweede generatie Freestyle van Samsung. Voor 999 euro is die een stuk betaalbaarder, maar deze is met een beeldformaat van 100-inch wel kleiner. Daarentegen is hij dan wel weer draadloos. Ook is deze variant geschikt voor gamen dan zijn voorganger. Niet in de laatste plaats omdat het apparaat ook Game Pass ondersteunt, waardoor je geen Xbox meer nodig hebt.

Daarnaast liet Samsung ook nog een ander soort projector opnieuw zien, al is dat wel nog een klasse hoger. The Premiere is er vanaf 2.499 euro en zet je dicht tegen de muur aan. Deze heeft 4K en een beeldgrootte tot 130-inch. Samsung heeft zelfs een 8K-versie in ontwikkeling als vervanging van je televisie.

De projector als de toekomst

Het zijn drie totaal verschillende concepten van projectoren en laat mij wel twijfelen over de toekomst van televisies. Waarbij ik eerst dacht dat ze nooit in de buurt zouden kunnen komen stel ik nu mijn mening redelijk bij. Er is zeker een toekomst voor.

Zelf zie ik het meest in het concept van de Premiere. Het zorgt voor de beste beeldkwaliteit van de drie en je tovert je huiskamer echt om in de bioscoop. Het fijne is daarnaast dat je geen groot zwart scherm in het midden van de kamer hebt staan. ,

Is de televisie door de projector in 2023 echt nog wel nodig?
De Freestyle van Samsung. (Afbeelding: Samsung)

Toch is de prijs nog wel iets om tegen aan te hikken. Bovendien kiezen de echte puristen wellicht toch echt voor een OLED-televisie.

Makers van televisies zitten niet stil

Daarnaast zit de televisiewereld ook niet stil. Ik heb bij Samsung microLED mogen aanschouwen wat echt voor een fantastische kleurervaring zorgt, alleen is dat op dit moment nog onbetaalbaar. Voor zo’n televisie ben je minimaal een ton kwijt op dit moment, al zullen die kosten rap omlaag gaan als die ook echt in massaproductie gaan. Zo kostte de eerste 8K televisie in 2015 133.000 dollar. Nu heb je ze al voor iets meer dan 2.000 euro.

De Freestyle is dan weer een ideaal concept als een tv om overal mee naartoe te nemen. Zelfs op vakantie als je bijvoorbeeld een doek aan je caravan hangt. Je kijkt zelfs buiten televisie of is bijvoorbeeld handig om mee te nemen als je ergens een presentatie moet geven.

Televisies en projectoren lijken dus prima naast elkaar te kunnen bestaan en ik denk zelfs dat het aandeel projectoren de komende jaren echt gaat toenemen. Het is fijn dat er echt iets te kiezen valt en daarbij is de consument uiteindelijk de winnaar.

Samsung Food is de revolutionaire app die ik blijkbaar al mijn hele leven mis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen