Tesla met Autopilot aan is bijna 9 keer veiliger dan ‘gewoon’ rijden

Elektrische auto's Lisanne Beijen 25 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Gisteren gaf Tesla cijfers vrij over het aantal ongelukken dat tussen juli en september plaatsvonden in hun elektrische auto’s. En in het specifiek de ongelukken die gebeurden terwijl de zogenaamde ‘Autopilot’ was ingeschakeld. Uit de cijfers blijkt dat rijden in een Tesla haast veiliger is dan op je bank blijven zitten.

Oké, dit laatste is vrij overdreven, maar de cijfers liegen er niet om. Het aantal ongelukken dat plaatsvond terwijl de Autopilot was ingeschakeld is namelijk negen keer minder dan het Amerikaanse nationale gemiddelde.

Tesla presenteert cijfers over rijden met Autopilot

De Autopilot van de Amerikaanse autofabrikant is nog wel eens negatief in het nieuws geweest. Met name wanneer men hem letterlijk gebruikt als een automatische piloot, en zelf niet meer op de weg let. Dan ontstaan juist ongelukken in plaats van dat ze worden voorkomen. Uit de nieuwe cijfers blijkt echter dat de functie die in de elektrische auto’s is ingebouwd wel degelijk bijdraagt aan veiliger rijgedrag.

Tesla Model S
Tesla Model S (Bron: Anton van der Wulp)

Volgens de cijfers was een Tesla voor iedere 7.2 miljoen kilometer dat hij reed met Autopilot, één keer betrokken bij een ongeluk. Het nationale Amerikaanse gemiddelde ligt op een ongeluk per ongeveer 800.000 gereden kilometer. Dat betekent inderdaad dat rijden in deze elektrische auto met de Autopilot aan 9 keer veiliger is dan rijden in een andere auto.

Er is een ‘maar’

Tesla bracht deze informatie naar buiten tijdens hun Q3 update. Je kunt de cijfers alleen niet op iedere situatie toepassen. Zo gebeuren er bijvoorbeeld over het algemeen minder ongelukken op snelwegen, en juist daar wordt de Autopilot het meest gebruikt.

Tesla Model 3 elektrische auto
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

Daarnaast heeft een nieuwe Tesla veel andere features die de auto veiliger op de weg maken. In vergelijking tot de Volkswagen Polo uit 1993 waar ook nog mensen de snelweg mee op gaan. Toch zijn het geen verkeerde cijfers. Elon Musk zal er blij mee zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen