Thunderbolt GPU maakt gamelaptop van MacBook Air

Apple rmens 31 jul 2013
Leestijd: 1 minuut

De meeste nieuwe Apple-apparaten hebben de beschikking over één of meer Thunderbolt-poorten. Deze snelle aansluiting wordt nu vooral gebruikt om docks en schermen aan te hangen, of voor data-overdracht. Er is echter meer mogelijk, zoals het aansluiten van een externe PCIe videokaart.

Het probleem hierbij is dat Intel, de maker van Thunderbolt, videokaarten nog als ‘unsupported’ heeft bestempeld. Hierdoor kunnen fabrikanten er niet mee aan de slag. Een ethousiaste hobbyist is er echter wel mee aan de slag gegaan en heeft door het koppelen van een gewone PCIe videokaart van zijn 11-inch MacBook Air een prima gamemachine gemaakt.

Omdat het officieel nog niet mogelijk is om een videokaart rechtstreeks via Thunderbolt te koppelen, moest de gebruiker van Tech Inferno-forum behoorlijk wat stappen nemen. Een Thunderbolt naar Express Card adapter is de basis, daarop wordt een ExpressCard naar PCI-Express convertor aangesloten. De Thunderbolt-aansluiting kan niet genoeg power leveren, hierdoor is een externe voeding nodig. In dit geval is een gewone computervoeding gebruikt.

Het zorgt flink wat extra apparaten op je bureau, maar maakt van een MacBook Air wel een gamelaptop. Voorlopig werkt het alleen onder Windows 7. Het lijkt ons handig om een officiële Thunderbolt GPU te hebben. Potje gamen? Even de GPU inprikken en gaan. In onderstaand filmpje een uitgebreide uitleg:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen