Schooljaar begonnen voor eerste Steve Jobs-scholen

Apple Koen van Tongeren 21 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

Het is zover! Nederlandse kinderen kunnen vanaf vandaag basisonderwijs volgens op een echte Steve Jobs-school. Basisscholen in Sneek, Breda, Emmen, Heenvliet, Amsterdam en twee in Almere zijn vandaag van start gegaan met een nieuwe manier van lesgeven die kinderen beter moet klaarstomen voor een leven in de 21e eeuw. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ideeën die Steve Jobs had over het (Amerikaanse) onderwijs én natuurlijk van één van zijn laatste wapenfeiten; de iPad.

Bij Steve Jobs-scholen wordt alles in het werk gesteld om de talenten van individuele leerlingen zoveel mogelijk tot ontwikkeling te laten komen. In een schoolgebouw dat elke dag van vroeg tot laat open is maar vooral met een lesprogramma dat volledig met de iPad gegeven wordt, willen de bedenkers onderwijs aanbieden dat beter aansluit op het leven in de 21e eeuw. Onderwijs voor een Nieuwe Tijd noemen ze het, of O4NT.

Op Steve Jobs-scholen begint elke leerling met een eigen iPad. Daarop is een reeks aan educatieve apps geïnstalleerd, waaronder vier apps die speciaal voor O4NT gemaakt zijn. sCoolSpace is een virtueel schoolplein waar kinderen met elkaar kunnen chatten en hun werk etaleren. Agenda’s worden automatisch gevuld en bijgehouden in TikTik sCoolTool. iDesk Learning Tracker houdt bij wat kinderen precies doen in de verschillende apps en hoe ze presteren. sCoolProjects is een app waarin leerlingen samen kunnen werken aan projecten.

Omdat de iPad de basis van al het onderwijs vormt hoeft het onderwijs zich niet te beperken tot het fysieke schoolgebouw, ook al is dat elke dag van het jaar open van 8.30 tot 18.30 uur. Ouders en leerlingen kunnen zo zelf beslissen wanneer er op school gewerkt wordt en wanneer thuis. Mocht er toch klassikaal les gegeven moeten worden dan gebeurt dat, hoe kan het ook anders, met AirPlay en een Apple TV.

Van de zeven scholen die nu beginnen met deze nieuwe manier van lesgeven hebben de  Master Steve JobsSchool in Sneek en de Steve JobsSchool Breda alle klassen al voorzien van een iPad. Bij de overige scholen is de O4NT-methode nu alleen in de onderbouw uitgerold en zal het in de komende jaren uitgebreid worden naar de bovenbouw. Uiteindelijk gaan dit jaar 10 scholen van start.

OMT wenst alle O4NT-leerlingen een mooi schooljaar en is erg benieuwd hoe het eerste Steve Jobs-schooljaar beviel, zodra de zomervakantie van 2014 begint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen