Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 5 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

TikTok aangeklaagd voor verzamelen en bewaren data jonge gebruikers

De social media video-app TikTok is de laatste tijd niet zo positief in het nieuws gekomen. Het imago van de app loopt nu weer een deuk op doordat het moederbedrijf ByteDance is aangeklaagd.

Er is een rechtzaak aangespannen tegen ByteDance omdat het bedrijf de privacy van kinderen zou schenden. Daarnaast wordt het ook beschuldigd van het onrechtmatig verzamelen van data van hun jonge gebruikers.

TikTok aangeklaagd door Amerikaanse studente

De social media video-app TikTok groeit in populariteit. Maar ook de kritiek tegen de app groeit. Zo kwam de app namelijk recent nog negatief in het nieuws doordat hij door volwassenen met verkeerde bedoelingen zou worden gebruikt om video’s van kinderen te bekijken. Nu komt de app weer negatief in het nieuws doordat ByteDance data verzamelt van de kinderen die de app gebruiken. Het bedrijf verzamelt data van kinderen onder jonger dan 13 jaar zonder daar toestemming voor te hebben van hun ouders. En dat is illegaal in de Verenigde Staten, waar de aanklacht tegen het bedrijf is gedaan.

Dit is in strijd met de Amerikaanse Childrens Online Privacy Protection Act (COPPA). Die verbiedt bedrijven naelijk om data van kinderen te verzamelen zonder daar de nodige toestemming voor te hebben. Volgens de aanklacht heeft TikTok een groot aantal data van gebruikers verzameld en opgeslagen op servers in China.

TikTok
(Bron: ANP / Lionel Bonaventure / AFP)

Het moederbedrijf van TikTok werd aangeklaagd door Misty Hong, eens studente uit Californië. Volgens haar aanklacht betalen de jongeren die de app op hun smartphones hebben geïnstalleerd een hoge prijs. Zonder dat zelf door te hebben.

ByteDance slaat wellicht ongevraagd data op in China

In november startte de Amerikaanse overheid al een onderzoek naar TikTok. Dat onderzoek keek naar of de app data naar China overhevelde. Volgens Hong heeft de app haar data zonder toestemming in handen gekregen. Daaronder zijn bijvoorbeeld video’s die ze wel heeft gemaakt, maar nooit online heeft gezet. Die video’s zijn wel op servers van ByteDance beland en op die van bedrijven die samenwerken met de Chinese overheid.

TikTok
(Bron: ANP / Joel Saget / AFP)

De app is niet alleen in de Verenigde Staten populair: in november heeft hij ruim 1.5 miljard downloads wereldwijd bereikt. Daarmee is de app groter dan Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!