Hoe TikTok-gebruikers stiekem toch Taylor Swift gebruiken

Muziek Sam Dille 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Universal Music Group (UMG) haalde vorige week haar muziekcatalogus van TikTok. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van miljoenen Taylor Swift-fans over de hele wereld. Maar ze hebben er een slim trucje op bedacht.

Als gevolg van de actie zijn honderden wereldwijd populaire nummers niet meer te horen. Niet alleen de muziek van Taylor Swift verdween van het platform. Ook muziek van onder andere Billie Eilish, Ariana Grande en Bad Bunny is niet meer te beluisteren.

Een paar slimme ‘Swifties’ hebben er een oplossing voor bedacht. Ze kunnen nu toch van hun favoriete zangeres op TikTok genieten. Maar wel op een geheel andere manier.

Heeft TikTok een groot probleem?

Het is nu nog moeilijk om de precieze gevolgen van de actie van UMG te analyseren. Maar een feit is dat miljoenen TikTok-gebruikers nu een ander deuntje moeten zoeken onder hun filmpjes. De catalogus bevat namelijk veel populaire artiesten, van wie velen naam hebben gemaakt op het platform.

Voor een grote artiest zoals Taylor Swift is één nummer al goed voor zo’n 100.000 video’s op TikTok. Al deze mensen hebben nu ineens een stuk minder keuze en moeten iets anders zoeken.

Zo genieten fans toch nog van Taylor Swift

TikTok zou TikTok niet zijn, als er van deze teleurstelling geen meme wordt gemaakt. Momenteel kiezen veel gebruikers voor grappige royaltyvrije soundeffects onder video’s van Taylor Swift. Het nummer Fluffing a Duck is vooral populair geworden. Fans zijn zelfs video’s aan het bewerken om Swift erop te laten dansen, zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien:

@w4ybright

thanks tiktok for muting our edits!! gonna start using kahoot music and this ig. 😒 || insta account on my bio, i’ll start posting more content there 🫶 #taylorswift #taylorswiftedit #taylornation #taylorsversion #swifttie #swfittok#erastour #theerastour #reputation #lover #midnights #ae #fyp

♬ original sound – w4ybright – w4ybright

Andere gebruikers hebben zelf geluiden opgenomen, zoals het standaard iPhone-alarm. Die gebruiken ze als een remix voor nieuwe fanbewerkingen. Hieronder is een voorbeeld van Astarion uit Baldur’s Gate 3:

@astarions.pet

Good morning ☀️🩵 This masterpiece is made by @Tom Westy | Producer & DJ #baldursgate3 #baldursgate #baldursgate3edit #astarion #astarionbg3 #astariontok #astarionedit #astarionromance #astarionbaldursgate3 #aftereffects #aftereffect #neilnewbon #editor

♬ Originalton – AstarionsPet ~ Anni

Veel TikTok-gebruikers zien er dus wel de lol van in. Toch hopen we dat de muziek van UMG weer snel op het platform verschijnt.

AI op TikTok

Nu het platform enorm veel muziek is verloren, moet er een andere manier komen om nieuwe gebruikers te trekken. Dat gaat TikTok nu proberen met behulp van AI. De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat je uniek geluid hebt dat perfect onder jouw net opgenomen video past.

Maar of dat een groot succes gaat worden, is nog maar de vraag. Wij nemen alle details met je door in onderstaand artikel:

TikTok brengt AI-functie naar app die geheid gezeur gaat opleveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen