Mentale gezondheid trending op TikTok, maar pas er wel mee op!

Apps Mark Hofman 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Er zijn talloze onderwerpen die succes boeken op TikTok. Van grappige danspasjes tot serieuze onderwerpen zoals mentale gezondheid: ze zijn er allemaal te vinden. Prettig, maar er schuilt wel een groot gevaar achter die laatste.

Hoewel aandacht voor mentale problemen hartstikke belangrijk is, kan het ook gevaarlijk zijn. Experts laten tegenover The Washington Post weten dat de huidige trend op TikTok voor problemen kan zorgen. Maar waarom is dat precies het geval?

Mentale gezondheid op TikTok

Het aantal video’s over mentale gezondheid stijgt als een malle op TikTok. Goed voor de aandacht, zou je denken. Volgens experts is het zorgelijk. Er zijn namelijk talloze video’s online te vinden die verkeerde informatie geven. Logisch, want het advies is afkomstig van mensen die geen officiële training hebben gehad in het onderwerp.

De zeventienjarige Issey Moloney is wat dat betreft een goed voorbeeld. Ze heeft 5,9 miljoen volgers op TikTok die tussen de 14 en 18 jaar oud zijn. Tijdens de pandemie voelde ze zich eenzaam en besloot ze online content te maken over mentale gezondheid. De ene video richt zich op de wat algemenere zaken, terwijl andere echt serieuze onderwerpen behandelt. Gezien het feit dat ze minstens een week onderzoek doet naar een onderwerp, valt dat eerste nog wel mee. Dat tweede is echter wel een probleem.

Hoe TikTok gebruikt wordt als de nieuwe campagnestunt van Joe Biden
TikTok op je iPhone (Afbeelding: Unsplash)

Moloney praat over onderwerpen als angstaanvallen en depressie, waar ze haar volgers advies over probeert te geven. Iets dat, zonder de juiste kennis, echt gevaarlijk kan zijn. En de zeventienjarige is wat dat betreft echt niet de enige.

Experts maken zich zorgen

Precies om die reden duikt er een nieuwe trend op via TikTok. Daadwerkelijke psychologen en experts zijn druk bezig met het rectificeren van onjuiste informatie. Een goed voorbeeld daarvan is Psychologie-professor Inna Kanevsky (San Diego Mesa College). Ze heeft een TikTok-account waarmee ze haar publiek van 1,1 miljoen volgers probeert te voorzien van de juiste informatie.

Hoewel de TikTok-makers echt mensen proberen te helpen, is het dus niet heel verstandig om alles klakkeloos over te nemen. Doe je eigen onderzoek. Belangrijker nog: zoek professionele hulp op het moment dat je het nodig hebt. Het is niets ergs, het is niet beschamend: het is juist goed als je dat doet.

10 mensen die een absoluut fortuin verdienen met TikTok

Op de website van Rijksoverheid worden verschillende handvatten aangereikt om, via het internet, zelfhulp te proberen. Lukt het je niet, neem dan contact op met je huisarts of bedrijfsarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen