Waarom TikTok op dit specifieke gebied niet te vertrouwen is

Wetenschap Sam Dille 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen versieren hun tanden al eeuwenlang. Maar sociale media, en vooral TikTok, heeft leven geblazen in trends zoals tandparels. Beroemdheden zoals Drake, Rihanna en Bella Hadid dragen ze. En nu verkopen zelfs sommige TikTok-influencers doe-het-zelf-kits.

Maar daar stopt het niet. Er zijn ook doe-het-zelf kits waarmee je, je tanden kunt verwisselen met een nep- of gouden tand. Die zijn online beschikbaar voor maar 25 euro (!) De TikTok-hashtag #DIYdentist heeft al meer dan 2,6 miljoen views. Volgens experts is dit een groot gevaar.

Waarom je thuis niet voor tandarts moet spelen

Professionals zijn het erover eens dat doe-het-zelf tandheelkunde een heel slecht idee is. Dr. Ruchi Sahota, een tandarts uit Fremont, Californië, zegt dat ze begrijpt waarom mensen thuis doe-het-zelf tandheelkunde proberen. De kosten van tandheelkunde en plastische chirurgie kunnen immers torenhoog uitlopen.

Volgens Sahote is de kans dat DIY-tandheelkunde van TikTok goed uitpakt heel klein. “Wij tandartsen werken met de achtergrondinformatie van jarenlange training, röntgenfoto’s en ervaring. Die helpt ons beslissen wanneer en hoe we een behandeling moeten doen. Als je zelf te werk gaat verhoog je het risico op gaatjes, tandvleesontstekingen en zelfs het afbreken van je tanden en ontstekingen in je mond”.

@billthedentist

Professional DIY dentist 😂 📍 Brickworks Dental in Adelaide #adelaide #dentist #southaustralia #porcelainveneers #compositebonding #best

♬ It’s Corn – Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

 

Laat je niet misleiden door TikTok

Doe-het-zelf tandheelkunde is niet alleen een fenomeen bij jongeren op Tiktok. “Er zijn tieners, jongvolwassenen, zelfs volwassenen die deze dingen proberen,” zei Dr. Amber Bonnaig, een tandarts in Marietta in Georgia. Een belangrijke factor die daaraan bijdraagt, is volgens Bonnaig het gebrek aan toegang tot tandheelkundige zorg. DIY lijkt dan een goed alternatief, omdat op social media alleen de succesverhalen een podium krijgen. Influencers laten voor het grootste deel natuurlijk alleen de hoogtepunten zien. Vaak krijgen influencers de producten gratis in ruil voor een goede beoordeling.

Langverwachte TikTok-functies die je binnenkort kunt gebruiken

Goedkope hacks op TikTok kunnen mensen op de lange termijn veel meer kosten door bijkomende schade. Sahota raadt daarom aan om goed voor je gebit te zorgen en vooral tevreden te blijven met hoe je er nu uitziet. “Elke tand en elke mond is uniek. Daarom is er geen ‘one-size-fits-all DIY-hack’. Je kunt ook een mooie glimlach hebben als hij er niet perfect uitziet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen