Waarom TikTok van je iPhone of Android-smartphone kan verdwijnen

Apps Mark Hofman 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

TikTok beleeft al jaren een succes van ongekende grootte. Het platform van ontwikkelaar ByteDance schoot als een paddestoel uit de grond en wist elke gevestigde naam voorbij te streven. Toch is er een grote kans dat de applicatie van je iPhone of Android-smartphone verdwijnt.

Sinds het succes van TikTok zijn er, vooral in de Verenigde Staten, grote zorgen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de applicatie van Chinese makelaardij is en het niet zo nauw lijkt te nemen met de regels omtrent privacy. Iets dat echt een staartje kan gaan krijgen.

Verdwijnt TikTok van je iPhone of Android-smartphone?

De Amerikaanse senator Michael Bennet, een Democraat uit Colorado, heeft openlijk een brief geschreven naar Apple en Google. Volgens het lid van de Senate Intelligence Committee doen de bedrijven er goed aan om TikTok uit hun digitale winkels te halen. We spreken dan logischerwijs over de App Store van de iPhone en Google Play Store van Android-smartphones.

Bennet deelt de zorgen die een hoop van zijn collega’s ook hebben: het Chinese TikTok zou teveel van zijn (in dit geval Amerikaanse) gebruikers weten. Die zorgen zijn overigens niet recent van aard, want Amerikanen maken zich eigenlijk al jaren zorgen. Zo probeerde Donald Trump in zijn tijd als president de app bijvoorbeeld ook al te verbieden.

Toch lijken de zorgen de laatste weken steeds groter te worden. In juni vorig jaar verscheen er een ‘schokkend’ verhaal op BuzzFeed News, waarin TikTok-ingenieurs licht schenen op de hoeveelheid gegevens die de app verzamelt. “Alles wordt gezien in China”, liet één van hen destijds weten. “Hoofdbeheerder China heeft toegang tot alles”.

Sindsdien maken zowel Democraten als Republikeinen in de Verenigde Staten zich grote zorgen. Ze vinden bijvoorbeeld dat TikTok beter in de gaten gehouden moet worden of zelfs compleet uit het land moet verdwijnen.

TikTok, ByteDance, VS
TikTok op jouw smartphone. (Afbeelding: Pexels/Cottonbro)

Maar dit is de VS, hoe zit het in Nederland

Het Amerikaanse House Foreign Affairs Committee gaat later deze maand stemmen over het lot van TikTok, maar gaan wij hier in Nederland überhaupt iets van merken?

Hoewel de Nederlandse regering zich niet altijd laat leiden door de Verenigde Staten, houdt het dit soort zaken doorgaans goed in de gaten. Toen ex-President Donald Trump Huawei als bedrijf weerde in zijn land, heeft Nederland uiteindelijk ook besloten afscheid te nemen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de 5G-apparatuur in zendmasten. Waar deze apparatuur eerder van Huawei was, zijn er verschillende telecombedrijven die ze vervangen door de apparatuur van Ericsson.

Mochten de Verenigde Staten serieus TikTok van zowel de iPhone als Android-toestellen verbannen, is de kans vrij groot dat Nederland dit voorbeeld zal volgen. Al helemaal wanneer er genoeg bewijs is voor het slordig omgaan van gebruiksgegevens.

Wanneer en of dit gaat gebeuren is op dit moment nog niet duidelijk. De tijd zal het ons leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen