Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 29 jan 2021

Apple CEO Tim Cook maakt zich grote zorgen en is kritisch op de tech-wereld

Apple en Facebook liggen met elkaar in de clinch vanwege een privacyfunctie die de iPhonemaker heeft aangekondigd. Het bedrijf uit Cupertino wil voorkomen dat iOS-gebruikers overal maar gevolgd worden en maakt dat systeem opt-in. Daar is Facebook het niet mee eens en dat leidde eerder al tot onenigheid. Tim Cook uit daarom zijn zorgen.

Het gaat inmiddels zo ver dat Facebook naar verluidt een rechtszaak voorbereidt tegen Apple. Aangenomen wordt namelijk dat gebruikers masaal kiezen voor de optie om niet gevolgd te worden online. En dat gaat ten koste van de omzet van veel bedrijven die leunen op advertenties, waaronder Facebook.

Apple staat op tegen Facebook

Tim Cook heeft nu gereageerd op de situatie tijdens een panel bij de European Computers, Privacy & Data Protection (CPDP). Cook vertelt dat businessmodellen die leunen op de gegevens van gebruikers zeer gevaarlijk zijn.

Zijn reactie luidt als volgt.

Ik heb het al eerder gezegd: “Als we het normaal en onvermijdelijk vinden dat alle gegevens die betrekking hebben op ons leven, kunnen worden verzameld en verkocht, raken we veel meer kwijt dan gegevens. We raken dan de vrijheid kwijt om mens te zijn

De Apple-CEO noemde Facebook niet bij naam. Maar als je de situatie de laatste weken een beetje gevolgd heeft, dan kun je aannemen dat de topman hier in elk geval Facebook mee bedoelt.

Cook gaat nog ietwat dieper in op het verdienmodel rondom persoonlijke gegevens. Bedrijven die hierop leunen, verdienen geen lof — maar juist minachting. Dergelijke bedrijfsvoering kan leiden tot polarisatie, het verlies van vertrouwen in bijvoorbeeld levensreddende vaccinaties en geweld dat gepleegd wordt door extremistische groepen.

De uitwerking is onder meer zichtbaar in de Verenigde Staten (en Nederland), en daarom is het zo belangrijk dat privacy beschermd wordt, aldus Cook. Het moet voor een positieve verandering in de industrie zorgen.

Tim Cook voegt daar nog het volgende aan toe.

Bij Apple hebben we al lang geleden een keuze gemaakt. Ethisch verantwoorde technologie is technologie die jou helpt. Het is technologie die je niet wakker houdt, maar je helpt met slapen. Die laat weten wanneer het genoeg is, die je de ruimte geeft om te creëren, tekenen, schrijven of leren, en niet eindeloos te refreshen. Het is technologie die naar de achtergrond verdwijnt als je gaat zwemmen of wandelen, maar er altijd is om je te waarschuwen als je hart tekeergaat of te helpen als je lelijk bent gevallen. En het is technologie waarbij privacy en beveiliging vooropstaan, omdat niemand de rechten van zijn gebruikers moet opofferen om een geweldig product te kunnen leveren.

Reageer op artikel:
Apple CEO Tim Cook maakt zich grote zorgen en is kritisch op de tech-wereld
Sluiten