rmens
rmens Tech 20 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Er komt toch geen concurrentie voor Ziggo op de kabel

De vlag ging vorig jaar uit toen bleek dat Ziggo zijn monopolie­positie op de kabel moest opgeven. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dwong bij de rechter af dat de provider zijn netwerk open moest stellen voor andere aanbieders. Ziggo ging in beroep en de hoogste rechter maakt dit besluit nu ongedaan. Het monopolie op de kabel blijft bestaan.

Volgens het College van Beroep heeft de ACM niet voldoende bewezen dat Ziggo momenteel een significante marktmacht wat betreft internetdiensten heeft. Daardoor vervalt de verplichting om het netwerk open te stellen. Dat geldt trouwens ook voor KPN. Er is na het College van Beroep geen hogere rechter, dus de uitspraak is definitief.

Ziggo breekt onderhandelingen af

De ACM betoogde eerder dat Ziggo en KPN vaak symmetrisch opereren. Zo kondigden alle twee de providers in mei vorig jaar een prijsverhoging aan, die in juli effectief werd. De marktwaakhond is verder van mening dat in een duopolie geen van de twee providers er baat bij heeft om van elkaar af te wijken. Het College van Beroep ging daar niet in mee en zegt dat de analyse van de ACM te simplistisch is. Bovendien zijn alle providers volgens het College bezig om elkaar af te troeven op het gebied van gebruikte technologie en beschikbare content.

Er waren al diverse partijen met Ziggo in onderhandeling over het aanbieden van diensten via de kabel. De provider heeft die gesprekken nu afgebroken. Volgens ingewijden waren er ongeveer 18 partijen geïnteresseerd in het aanbieden van internet- en televisiediensten via het kabelnetwerk van VodafoneZiggo, zoals het moederbedrijf van de internetprovider officieel heet.

europarlement
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Wikimedia Commons)

Hoop komt uit Brussel

Voorlopig mogen Ziggo en KPN dus nog genieten van hun duopolie, maar voor hoe lang is de vraag. Er komt namelijk nieuwe wetgeving uit Brussel aan die Nederland verplicht moet implementeren. Deze nieuwe Telecomcode moet op 21 december 2020 in werking treden en kijkt anders naar concurrentie. Bij het beoordelen van een duo- of monopolie wordt in de nieuwe wet ook gekeken naar hoe moeilijk het voor concurrenten is om een eigen netwerk op te zetten. Voor het kabelnetwerk dat Ziggo heeft, is dat zo goed als onmogelijk. Daar zal de ACM ongetwijfeld nieuwe aanknopingspunten kunnen vinden, maar vooralsnog is het 1-0 voor de providers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!