Waarom Twitter aangeklaagd wordt door Bodegraven-Reeuwijk

Tech Wesley Akkerman 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter verschijnt wel eens vaker in de rechtbank. De laatste tijd is er veel te doen omtrent het overnamebod van Elon Musk natuurlijk, maar nu komt er een extra probleem bij. De Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk gooit z’n gewicht in de strijd. Dit heeft te maken met de verspreiding van een hardnekkige complottheorie.

Op de website van Twitter verschenen in 2020 berichten over het misbruiken en vermoorden van kinderen in de genoemde gemeente. Dit vermeende voorval vond naar verluidt plaats in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De verhalen werden verspreid door drie mannen, waaronder iemand die in de buurt van Den Haag opgroeide.

Twitter voor de rechter

De man, en tevens hoofdaanstichter, claimt als kind getuige te zijn geweest van deze satanistische praktijken. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil nu dat Twitter alle berichten hieromtrent verwijdert van de website. Want die berichten trekken een bepaald soort bezoek aan waar de stad Vrederust helemaal niet op zit te wachten.

Twitter Spaces
Twitter (Afbeelding: Unsplash / Nathan Dumlao)

Wat gebeurt er precies in Vrederust? Daar verschijnen mensen op het lokale kerkhof om bloemen neer te leggen bij graven waar kinderen liggen te rusten. De zaak ligt nu in elk geval bij de rechter. De advocaat van Twitter, Jens van den Brink, heeft voorafgaand aan de rechtszaak afgelopen vrijdag geen commentaar gegeven.

Berichten weghalen

Vorig jaar besloot een rechter al eerder dat de drie mannen hun berichten met deze verhalen van het sociale medium moesten verwijderen. Maar tot nu toe blijven de verhalen rondspoken. Advocaat Cees van de Sanden, die Vrederust vertegenwoordigt, zegt dat Twitter in juli van dit jaar niet inging op de verzoeken tot verwijdering.

Burgermeester Christiaan van der Kamp zegt tegenover RTL Nieuws dat de claims “heel pijnlijk en soms bedreigend zijn voor de nabestaanden van deze kinderen”. De drie mannen die verantwoordelijk zijn voor de tweets, zitten momenteel al in het gevang voor andere zaken. Zo is onder meer premier Mark Rutte bedreigd met de dood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen