Het slappe excuus van Twitter voor zijn afkeer tegen Tweetbot (en meer)

Apps Dennis Mons 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De slechte soap rondom social media-platform Twitter gaat maar door. Zo werden vorige week apps van derde partijen zoals Tweetbot, Twitterrific en Echofon geblokkeerd. En dat deed het bedrijf volkomen expres. Waarom? Het officiële antwoord is bijzonder vaag.

Op het Twitter Dev-account op het social media-platform postte het bedrijf een tweet dat het daadwerkelijk apps van derde partijen heeft geblokkeerd. Deze zouden namelijk de API-regels hebben geschonden. Welke dat zijn blijft ondertussen gissen.

Twitter versus Tweetbot en de rest

Toen vorige week een flink aantal Twitter-gerelateerde apps stopten met werken, dacht iedereen dat het een bug was. Het ging voornamelijk om de meest populaire apps zoals Tweetbot, Echofon en Birdie die al jaren prima werken met de dienst.

De diensten konden niet meer gebruikmaken van Twitters API’s. Deze zijn (kort door de bocht) nodig voor apps om contact te maken met de dienst. In eerste instantie werd dan ook gedacht dat er gewoon een interne error was bij het bedrijf.

Volledig expres op de stopknop geramd

Toen dit gedonder vorige week begon, hield het bedrijf van Elon Musk zijn kaken stevig op elkaar. Pas toen The Information een bericht in handen kreeg dat gepost werd op een Slack-kanaal van het bedrijf werden meer zaken iéts duidelijker(?).

Een leidinggevende van het bedrijf stelde namelijk dat de blokkering met opzet is gedaan. Volgens The Information waren veel werknemers dus niet eens op de hoogte van deze beslissing.

Twitter krijgt snoeiharde kritiek

Wat de ontwikkelaars van de apps precies fout hebben gedaan is dus nog steeds niet duidelijk. Ook werden zij niet op de hoogte gebracht van de blokkade en weigerde Twitter te reageren op hun vragen.

Het moge duidelijk zijn dat nieuwssites en ontwikkelaars not amused waren. MacStories noemde de actie “schandalig”, “onprofessioneel” en “een totaal gebrek aan respect”. Journalist Jason Snell noemde het bedrijf “onwetend, klasseloos en laf”.

Het is in ieder geval nog onduidelijk welke API-regels overtreden zijn en op welke termijn apps van derde partijen weer te gebruiken zijn.

Moeten we dus toch weer terug naar Twitters eigen irritante app en hopen dat apps als Tweetbot en Echofon snel terugkeren.

Waarom iPhone-gebruikers door wijziging niet blij zijn met Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen