Twitter veilig tegen betaling, maar zo omzeil je dat geneuzel

Tech Sabine Schults 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Recentelijk kondigde Twitter aan dat tweestapsverificatie via sms vanaf 20 maart 2023 een betaalde functie wordt binnen het Twitter Blue-abonnement. Wij vertellen je hoe je je account veilig houdt zonder je portemonnee te trekken.

Elon Musk ziet goud geld in Twitter en wel door gebruikers te laten betalen om bepaalde beveiligingsmaatregelen te mogen treffen. Gelukkig wordt alleen de 2FA-verificatiemethode achter een betaalmuur geplaatst, waardoor er nog genoeg veilige opties overblijven voor niet-betalende twitteraars.

Zo omzeil je het Twitter-geneuzel

Van alle vormen van tweestapsverificatie is die via sms nu niet bepaald de meest veilige optie te noemen. De sms’jes kunnen namelijk onderschept worden door kwaadwillenden. Maar de maatregel is natuurlijk wel beter dan helemaal geen maatregel gebruiken.

Als je geen zin hebt om 8 dollar per maand te betalen voor Twitter Blue – wat we begrijpen – dan doe je er goed aan om over te stappen naar een andere vorm van tweestapsverificatie. De makkelijkste (en veilige) manier is het gebruiken van een authenticator-app, zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator of Authy.

Dit soort apps genereren inlogcodes die om de zoveel seconden worden ververst. Je gebruikt de code na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, als een extra beveiligingslaag. Het klinkt misschien als een hoop extra gedoe, maar het beschermen van je online privacy wordt steeds belangrijker.

Extra beveiliging met fysieke sleutel

Een andere mogelijkheid is om een fysieke beveiligingssleutel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een Yubikey. Met deze soort USB-stick kun je inloggen op je pc, maar sommige versies beschikken over NFC, zodat je ze ook met je smartphone kunt gebruiken.

Twitter 16x9
RIP Tweet (Afbeelding: Twitter)

Wel is het raadzaam om twee van dit soort sleutels te gebruiken, zodat je er een als back-up hebt. Dat wordt al snel een prijzige aangelegenheid, aangezien een fysieke sleutel al snel vijf tientjes kost. Voor de meeste mensen zal de authenticator-app dus de beste optie zijn.

Zo stel je 2FA in op Twitter

Open Twitter en klik op Meer. Ga naar Instellingen en ondersteuning en klik op Instellingen en privacy. Navigeer naar Beveiliging en accounttoegang en open Beveiliging. Klik op Tweestapsverificatie en schakel Sms uit. Kies in plaats daarvan voor Verificatie-app of voor Veiligheidssleutel.

Volg de stappen. Deze verschillen afhankelijk van de authenticator-app of fysieke beveiligingssleutel die je gebruikt. Denk daarnaast aan het opslaan van back-upcodes, zodat je alsnog toegang kunt krijgen tot je Twitter-account als het niet lukt om in te loggen met je tweestapsverificatiemethode.

123456 na negen jaar niet meer het populairste wachtwoord, welke wel?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen