Xiaomi en Leica werken samen aan smartphonecamera, maar heeft dat zin?

Tech Jeroen Kraak 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is druilerig in het Duitse Wetzlar. Op vrijdagmiddag zijn de straten uitgestorven. Het zou zo een scène kunnen zijn uit een western van Sergio Leone, ware het niet dat typische Duitse huisjes zijn waar je iemand verwacht in een lederhosen en een grote bierpul. Het heeft alles te maken met Xiaomi en Leica.

De enige mensen die zich toch langs de verlichte etalages dwalen, zijn wat verdwaalde bejaarden. Als je dit zo hoort ben je misschien verbaasd waarom een techjournalist uitgerekend naar een plaats gaat waar de tijd stil lijkt te staan. Toch is daarvoor een reden. In het plaatsje is het hoofdkantoor van Leica.

Leica en Xiaomi samen

Hoewel wij op WANT nauwelijks schrijven over digitale camera’s en al helemaal niet die van het wereldberoemde Leica, is er toch een reden om hier te zijn. Het bedrijf heeft een deal gesloten met het Chinese Xiaomi. Het bedrijf maakt de lenzen van de camera’s op de 13 en 13 Pro.

Het is tegenwoordig een trend in smartphoneland: samenwerkingen tussen verschillende bedrijven. Zo heeft OnePlus een deal met Hasselblad, Sony en Vivo werken samen met Zeiss en nu dus Xiaomi en Leica. Het is de manier om je te onderscheiden in de Android-wereld en vooral als je in het hoge segment wil zitten.

De samenwerking tussen de bedrijven is natuurlijk leuk, maar dan rijst wel de vraag of het wel echt werkt of dat het puur gedaan is om marketingredenen. Een camera maken voor een smartphone is ook echt andere koek dan het produceren van een systeem- of spiegelreflex-camera. Dat laten Leica en Xiaomi dan ook zien.

Een machine in plaats van de hand

Terwijl de normale objectieven van Leica nog voor een deel met de hand worden gemaakt, zijn dat bij de lenzen die in de smartphone zitten niet het geval. Die worden massaal in de fabriek gemaakt. Toch is er wel degelijk een samenwerking tussen Leica en Xiaomi. De twee gebruiken beiden hun kennis om de ideale camera voor de smartphone te maken. De fotogenieën uit Duitsland met de tech-experts uit China.

Xiaomi gaat iPhone en Samsung achterna met deze nieuwe feature
De Xiaomi 13-lijn. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

De foto’s die ik zelf in Wetzlar met de Xiaomi 13 Pro maakte, zien er dan ook zeker goed uit. Misschien zelfs beter dan dat ik had verwacht. Maar of het daarom ook waard is om een smartphone van 1.299 euro te kopen (de prijs van het Android-toestel)? Die vraag beantwoord ik volgende week dan ook in mijn review.

Xiaomi zoekt tijdens MWC 2023 al de concurrentie met Apple’s VR-headset

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen