National Geographic gaat over grenzen in Kustwacht Caribisch Gebied

Pop-Culture Jeroen Kraak 5 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wie denkt dat de grenzen van Nederland ophouden bij Limburg heeft het mis. Zelfs op duizenden kilometers van Amsterdam is er een stukje Nederland. En ja, ook daar moeten de grenzen bewaakt worden. In Kustwacht Caribisch Gebied op National Geographic zien we hoe dat in z’n werk gaat.

Inmiddels is het tweede seizoen van Kustwacht Caribisch Gebied in volle gang op National Geographic. Het eerste seizoen was een groot succes en nu wordt de serie zelfs in tig landen uitgezonden. Binnenkort verschijnt het zelfs op streamingdienst Disney+. Hoog tijd voor WANT om dieper in de zee te duiken.

National Geographic aan boord bij Kustwacht Caribisch Gebied

Bij de grenzen van Nederland denk je niet meteen aan Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Toch zijn die grenzen wellicht het moeilijkst te bewaken. Vluchtelingen komen op bootjes vanuit Venezuela en drugscouriers sjezen met speedboten langs de eilanden. De Kustwacht Caribisch gebied. Komt dan ook vol in actie zien we op National Geographic.

In de serie op National Geographic werken de Nederlandse Koninklijke Marine en De Kustwacht Caribisch gebied samen om de grenzen te bewaken. Tijdens de serie zie je dan ook de soms gevaarlijke acties die ze ondernemen en ook de persoonlijke verhalen van de medewerkers.

Girsley Martina in de hoofdrol

Een van de mensen die voor Kustwacht Caribisch Gebied werkt is Girsley Martina. Al sinds 2005 bewaakt hij de grenzen van Curaçao. Al sinds zijn jeugd was hij dagelijks vooral te vinden op het strand. Toen hij op een beroepenmarkt een kraampje van de Kustwacht tegenkwam wist hij meteen dat dat zijn toekomst zou zijn.

Inmiddels zijn we 18 jaar later en vaart hij regelmatig mee op de Metal Shark. Met deze razendsnelle boot doet hij samen met de bemanning zogenaamde SAR-activiteiten (search and rescue). Tijdens zijn werk komt hij dan ook de meest verschillende situaties tegen.

National Geographic Kustwacht Caribisch Gebied
Girsley Martina in Kustwacht Caribisch Gebied. (Afbeelding: National Geographic)

“Elke dag is heel verschillend. Soms ben je in het kantoor en krijg je ineens een melding dat je de boot op moet,” vertelt Martina. “Iedereen is dan meteen alert en binnen vijf minuten gaan we naar de boot.”

Wat er dan gebeurt is onvoorspelbaar. De ene keer kan het iets klein zijn als een onbemande boot, of een visser die illegaal vist, terwijl het soms veel groter is als een groep vluchtelingen op zee of een verdachte boot met een lading cocaïne aan boord zo als ook te zien is in Kustwacht Caribisch Gebied.

Toch maakt het Martina niet uit. “Ik heb niet echt een speciale missie die mij is bijgebleven. Ik wil gewoon bijdragen aan de veiligheid op mijn eiland. Het is een paradijs en dat wil ik graag zo houden.”

Geen criminele vrijstaat

Toch lijkt het af en toe een druppel op een gloeiende plaat. Kustwacht Caribisch Gebied houdt misschien 1 boot tegen, terwijl 5 anderen niet opgespoord kunnen worden. Toch heeft Martina niet het gevoel dat hij het werk voor niets doet.

“Als we er niet zouden zijn, wordt het een soort vrijstaat. Dan kan iedereen maar doen wat hij wil en zou er nog veel meer criminaliteit zijn. Wij kunnen niet iedereen pakken, maar de drugs die we wel ontdekken, komen niet op de plaats van bestemming. Bovendien zorgt het ervoor dat criminelen weten dat er wel degelijk een pakkans is.”

Juist omdat de Kustwacht met criminelen te maken krijgen, kan het werk soms gevaarlijk zijn. Gelukkig is Martina niet bang aangelegd en staat hij niet stil bij wat er kan gebeuren als iets verkeerd gaat. “Wij hebben een goede training gehad en zijn als team goed op elkaar ingespeeld. Daarom weten we precies hoe wij moeten handelen om dat gevaar te verminderen. Natuurlijk is er risico, maar dat is daardoor heel erg beperkt.”

Nog veel meer te zien in Kustwacht Caribisch Gebied

In dit seizoen van Kustwacht Caribisch Gebied zie je naast Martina ook hoe de Kustwacht samenwerkt met de Nederlandse Marine en speciale Amerikaanse teams. Er zijn dan ook allerlei verschillende zaken die langskomen. Van een lachgasdealer op een partyboot tot een spectaculaire achtervolging op zee met drugssmokkelaars.

Wil je weten hoe dat allemaal afloopt? Elke zondag om 21.00 uur staat er een nieuwe aflevering voor je klaar op National Geographic.

Netflix scoort als een malle met serie die Mocro Maffia doet vergeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen