Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Tech 6 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe Samsung letterlijk Apple te snel af wil zijn met USB 4 2.0

Hoewel bijna het iPhone 14-circus losbarst, is er nu Samsung-nieuws. Het bedrijf gaat vol in de aanval met een nieuwe functie waar je al een tijdje op wacht.

Woensdag is het zover: eindelijk zien we de iPhone 14 en misschien zelfs nog wat meer. Op de vooravond van het grote Apple feestje komt er nu nieuws van de concurrentie. Er komt namelijk USB 4 2.0 aan. Iets wat de nieuwe iPhone niet gaat ondersteunen. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je waarom je deze feature maar heel graag wil.

Wat de iPhone 14 niet heeft

Morgen staat alles in het teken van de iPhone 14. De smartphone van Apple is een van de populairste toestellen van de markt. Logisch, want Apple weet altijd weer een telefoon te maken die soepeltjes werkt en ook nog eens fantastische specs heeft.

Toch is er een ding al jaren een doorn in het oog voor de doorgewinterde iPhone-gebruiker: de lightning-aansluiting. Al jarenlang is Apple de enige die de aansluiting gebruikt, terwijl de rest kiest voor een USB-C. Je moet dus speciaal voor je iPhone een andere kabel kopen dan voor de rest van je apparaten. Soms zelfs ook voor andere Apple-apparaten, aangezien tegenwoordig veel iPads ook USB-C hebben.

Het voordeel van USB-C bij de iPhone

USB-C heeft naast dat het veel gebruikt wordt, heeft USB-C nog een ander voordeel. Er zijn hogere snelheden mogelijk: zowel qua opladen als gegevensoverdracht.

USB-C is dus al sneller, maar daar kan nog een tandje bovenop. De USB Promotor Group heeft nu USB 4 2.0-standaard bekendgemaakt. Deze heeft een maximale overdrachtssnelheid van 80Gbps. Bovendien zou het zelfs een totale bandbreedte tot 120 Gbps ondersteunen. Echte specificaties ontbreken nog. Het is dan ook de vraag of de huidige USB-C-kabels de hogere snelheid zullen ondersteunen.

van 1.0 naar 2.0

USB 4 2.0 is veel sneller dan je huidige USB 4. Deze heeft een maximale gegevensoverdracht van 40Gbps, verdeeld in twee delen die tegelijkertijd 20 Gbps kan overdragen. 2.0 verdubbelt dit.

De iPhone 14 heeft naar alle waarschijnlijkheid nog een lightning-aansluiting, terwijl Samsung nu al USB-C ondersteunt. Mochten de huidige apparaten geschikt zijn voor USB 4 2.0, dan heeft het dus al een flinke voorsprong. Eer dat Apple dat verandert, is dus pas volgend jaar herfst. Het loopt dus tegen een achterstand aan ten opzichte van de Android-fabrikanten.

Samsung komt natuurlijk eerder al met de Samsung Galaxy S23. Mocht er dus echt een vernieuwde USB-poort nodig zijn, dan heeft het natuurlijk al een voorsprong. Zo niet, dan is de USB-aansluiting er natuurlijk al.

De reden waarom je iPhone-kabel of laptopsnoer geel wordt
Tijd om van lightning naar USB 4 2.0 te gaan bij de iPhone (Afbeelding: Apple)

Vooral alle apparaten handig

Maar USB 4 2.0 is niet alleen fijn voor je telefoon, vooral andere apparaten profiteren hiervan. Door de hogere capaciteit zijn er meer mogelijkheden voor apparaten. Zo ondersteunt USB 4 2.0 ook een asymmetrische setup.

De iPhone-app die je moet verwijderen voor een snellere smartphone

Door de 4 verbindingen in de kabel van elk 20Gbps is het ook mogelijk om drie verbindingen naar een apparaat te lopen en een terug naar de andere, meldt Liliputing. Dat betekent dat je 120Gbps naar een scherm kan sturen en 40 tegelijkertijd terug kan ontvangen.

We moeten nog even wachten op wat meer duidelijkheid. Meer zullen we ongetwijfeld horen tijdens de USB Developer Days die gepland staan voor november van dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!