rmens
rmens Apple 28 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles over USDZ: het nieuwe, deelbare AR-formaat van Apple

Apple gelooft in Augmented Reality en investeert flink in de ontwikkeling van zijn eigen framework genaamd ARKit. Een van de beste, nieuwe functies heeft een vreemde naam. Apple heeft samen met Pixar het USDZ-bestandsformaat (Universal Scene Description) gemaakt. Dat moet AR een stuk toegankelijker maken.

Wat is het verschil met ARKit in apps?

Het voornaamste verschil is dat je dankzij USDZ helemaal geen aparte app nodig hebt. Bestanden in dit formaat kunnen direct vanuit praktisch ieder deel van iOS geopend worden. Dus zowel vanuit de browser als vanuit de Berichten-app of een e-mail. Ideaal voor het snel bekijken van bijvoorbeeld een model van een accessoire of meubelstuk. USDZ is heel simpel gezegd de PDF voor Augmented Reality. Apple noemt dit ook wel AR Quick Look.

Apps die de standaard voorvertoningsfunctie van iOS voor het tonen van bestanden gebruiken, ondersteunen het nieuwe AR-formaat ook.

Werkt het alleen met iOS-apparaten?

Nee. Ook de Mac krijgt in macOS 10.14 Mojave ondersteuning voor AR Quick Look met USDZ-bestanden. Omdat je een Mac niet zo gemakkelijk op kunt pakken, kun je op macOS alleen 3D-modellen van objecten bekijken en ze niet met de camera in de echte wereld plaatsen. Dat geldt ook voor oudere iOS-apparaten die geen ARKit ondersteunen. Je kunt hierop wel de modellen bekijken, maar ze niet als Augmented in de echte wereld bekijken.

Klik/tap voor groter.

Of Android-toestellen ook ondersteuning voor het bestandsformaat krijgen is twijfelachtig. Apple heeft USDZ weliswaar gebaseerd op een Open Source-formaat van Pixar, maar de viewer zelf is niet open source. Android-fabrikanten zullen dus hun eigen viewer moeten ontwikkelen. Of dat gaat gebeuren, durven we niet te zeggen. Er zal ongetwijfeld snel een viewer beschikbaar zijn, maar dat neemt een van de voordelen van dit bestand weg, namelijk dat het AR zonder externe apps mogelijk maakt.

Kan ik al voorbeelden bekijken?

Ja. Als je een iOS-apparaat met iOS 12 of een Mac met macOS Mojave hebt, kun je een voorbeeld uit Apple’s galerij downloaden en bekijken. Daarbij kun je kiezen uit object-modus, die je het object van alle hoeken laat bekijken en de AR-modus, die het object in de omgeving plaatst. Dit werkt erg snel omdat de iPhone zelfs als je in object-modus zit de omgeving al scant en de Augmented Reality-weergave klaar heeft staan.

Apple AR Quick Look USDZ
Klik/tap voor groter.

Hoe kun je USDZ-bestanden maken?

Diverse ontwikkelaars hebben al aangekondigd USDZ te ondersteunen. Het gaat om Adobe, Autodesk en Sketchfab. Apple levert bij Xcode 10 ook een convertor mee die als input OBJ- of ABC-bestanden accepteert. Deze kan ook bestanden die op het open USD-formaat van Pixar zijn gebaseerd omzetten.

Hoe zit het met de toegankelijkheid?

Ben je slechtziend of blind? Geen nood! Apple heeft aan je gedacht. Voice Over ondersteunt namelijk AR Quick Look met USDZ-bestanden. Bij het bekijken van een AR-model met AR Quick Look wordt de naam van het model uitgesproken en geeft Voice Over feedback wanneer het object goed in beeld staat en wanneer het buiten beeld is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!